BM Toplantıları Başlıyor

Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu üst düzey toplantıları başlıyor. Gündemde yoğun başlıklar var.

21.09.2020-16:43 - (Son Güncelleme: 21.09.2020-16:30) BM Toplantıları Başlıyor

Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu toplantıları başlıyor. Üst düzey toplantısının açılış konuşmasını, BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır yapacak.  Volkan Bozkır’ın açılış konuşmasının hemen ardından  Genel Sekreter Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi Başkanı Abdou Aborry’nin de bulunduğu BM’nin üst düzey yöneticileri konuşacaklar. 

BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır twitter hesabından yaptığı açıklamada, BM 75. Genel Kurulunun geleneksel Üst Düzeyli Haftası başlıyor mesajı verdi. Gündemde ki olaylar yüzünden  tarihi bir oturum olacak. BM’nin 75. yılında, fiziki katılım ve video mesajları birleştireceğiz. İlk etkinlik, Türkiye saatiyle 16’da, açılışını yapacağım 'BM’nin 75.Yıldönümünü Anma Toplantısı olacak. BM’nin 75. Yıldönümünü Anma Toplantısında, Liderler, Bakanlar ve ülke temsilcileri, BM’nin 75 yılda başardıklarını, karşılaştığı sorunları kritik süreçleri ve önümüzdeki dönemde BM’yi daha etkin hale getirmenin yollarını ele alacak dedi.

 

SALI GÜNÜ LİDERLER KONUŞACAK

Liderlerin daha önce video bantlara kaydedimiş  konuşmaları sıralarına göre canlı yayınlanacak. Liderlerin konuşmaları 22 Eylül Salı gününden itibaren başlayıp 29 Eylül Salı günü sona ermesi planlanıyor.

 Salı günü ilk konuşmayı geleneksel olarak Brezilya adına Devlet Başkanı Jair Messias Bolsonaro yapacak. Daha sonra ev sahibi ülke adına ABD Başkanı Donald Trump konuşacak. Başkan Trump’ın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşacak.

Salı günü konuşmasını yapacak liderler arasında, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Mısır Devlet Başkanı Fattah El-Sisi’de yer alacak.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜÇLÜ OLMALI

BM’nin 75. Yıldönümü nedeniyle küresel örgüt yapılanmasını daha da güçlenmesini isteyen, aralarında eski genel sekreter Ban Ki-Moon, eski Genel Kurul Başkanı Maria Fernanda Espinosa ve eski üst düzey BM yöneticileri ve eski hükümet liderlerinin bulunduğu 49 kişi ortak bir mektuba imza atarak mevcut dünya liderlerine çağrıda bulundu.

İmzacılar arasında Avustralya eski başbakanı Kevin Rudd, Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Helen Clark, eski İngiliz başbakanı Gordon Brown ve Finlandiya'nın eski başkanı Tarja Halonen de yer aldı.

Birleşmiş Milletler sistemini güçlendirmek için harekete geçme çağrısı yapıldı. Yapılan ortak çağrıda BM için yenilenme zamanı geldiği ifade edildi. Mektupta, BM için güçlendirilmiş çok taraflı sistem çağrısı yapıldı. 193 üyeli küresel organizasyonun daha hesap verebilir bir uluslararası alan olma çağrısı yapıldı.

İklim değişikliğinden insan haklarına, cinsiyet ve ırk eşitliğinden sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada, uluslararası barış, uluslararası güvenlik ve Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirme çağrısında bulunuldu. Ortak çağrı mektubu, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'ne kadar ek imzalamalar için açık kalacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal