Bitkiler akıllı saat sayesinde sinyal gönderecek!

Bilim insanları, yapraklarda bulunan su içeriğini izleyen ve bitkinin bir içeceğe ihtiyacı olduğunda sahibine yönelik sinyal gönderen yeni bir ''bitkiler için akıllı saat'' yaptılar. İşte haberin detayları...

06.05.2022-17:11 - (Son Güncelleme: 06.05.2022-17:57)

Bir bitkinin bazen çok fazla ya da çok az su içip içmediğini takip etmek kolay olmayabilir. Yaprakların buruşması ya da kızarması gibi işaretler, bitkinin suyunun çoğu bitene kadar başlamaz, sararma da sırılsıklam olduktan sonra gerçekleşmektedir. Bilim insanları bu ikilemi çözmek adına bitkilerin ne zaman bir içeceğe ihtiyaç duyduğunu algılayan su sensörü oluşturdular. 

Bitkilerin koruması ''yerli ajan'' 

Tarımda çevreye ve insan sağlığına hiçbir şekilde zarar vermeyecek ilaçlama yöntemi için çalışan Türk bilim insanları, bitkide hastalık yapan mikroorganizmaları bulup öldüren, o sırada toprakta kalan kimyasal kalıntıları temizleyen ve besinlerin gelişmesini olumlu yönde etkileyen yerli ''biyo-kontrol ajanı'' elde edildi. Bitki yaprakları için yeni 'giyilebilir sensör', bahçıvanların bitkilerin sağlığının izlenmesine yardımcı olacağını iddia eden ve akıllı telefona bağlı toprak sensörleri ve 'akıllı' kendi kendini sulayan bitki saksılarını da içinde bulunduran biz dizi cihazın en yenisi olarak düşünülmektedir. Öncesinde de, araştırmacılar yapraklardaki suyun içeriğini izlemek adına metal elektrotlar geliştirdiler, fakat elektrotların bağlı kalma sorunları mevcuttu, bu da gelen verilerin doğruluğunu azaltmış oldu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal