Bireysel emeklilik siteminde yeni düzenleme: Bundan sonra teminat sayılacak

Bireysel emeklilikte yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda, BES’teki birikimleri artık kredi için teminat olarak gösterilebilecek. Detaylar haberimizde…

28.03.2023-14:57 - (Son Güncelleme: 28.03.2023-17:02)

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) birimler artık kredi için teminat olarak gösterilebilecek. Yeni düzenleme 6 ay sonra uygulanacak. Bu yeni yöntem ile kredi çekmek için bozdurulan veyahut nakit gereksinimi için BES’lerin bozulmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Reuters’te yer alan habere göre; Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı dışında alacağının hepsini veya belli bir bölümünü bankalara devredilmesine imlan tanıyan düzenleme yaptı.

Devri sözleşme yoluyla bankaya verilecek 

Resmi Gazete’nin bugün yayımlanan sayısında bireysel emeklilik sitemi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına yönelik yönetmeliğe göre, katılımcılar, BES sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı hariç alacağının tamamını veya bir kısmını fon paylarına ilişkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri her türlü idari ve adli talebe konu sözleşmeler hariç olmak üzere alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankalara devredebilecek.

Uygulama 6 ay sonra yürürlüğe girecek

Buna göre, bankaca alacağın devri sözleşmesine konu miktarın tahsil edildiği veya ilgili kredi borcunun bittiği bilgisinin emeklilik gözetim merkeziyle şirkete iletilmesi ardından alacağın devri sözleşmesi bitecek.

Banka, kredi borcunun muaccel hale gelmesinden 30 gün sonra, kalan borcu devredilen alacaktan tahsil etmek için talepte bulunabilecek. Bu durumda kalan borç tutarının ödenmesinde emeklilik sözleşmesinin sonlandırılması suretiyle ilgili borç katılımcıya ödenecek nakit tutarından düşülerek bankaya ödenecek. Uygulama 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal