Birçok ilke imza atacak tarihi gün geldi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da katılacak

Dünyanın sayılı projelerinden biri olarak gösterilen Filyos Vadisi Projesi'nde oldukça önemli bir adım atılacak. İşte haberin detayları...

13.06.2022-12:06 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-12:06) Birçok ilke imza atacak tarihi gün geldi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da katılacak

Çok sayıda ilke imza atacak projenin hayata geçmesi için denizde ve karada 4 bin 200 çalışan mesai harcamaya devam ediyor, gazı karaya çıkarmak için 3'ü sondaj olacak şekilde 16 gemi de çalışmalara destek vermektedir. Denizin 2 bin 200 metre altında ve karada sürmeye devam eden çalışmalar planlanan doğrultuda ilerliyor. 

Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçerek 7 Haziran'da Filyos Limanı'na ulaşan ve doğal gazı karaya taşıyacak boruları 5 kilometrelik sığ kısımlarda deniz tabanına yerleştirecek olan "Castoro 10" adındaki gemiye boru yüklemesi limanda sürmektedir. 

Öte yandan ilk boru indirme işlemi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması beklenen törenle gerçekleştirilecektir. 

"Kömürün başkenti" olarak bilinen, son keşifle doğal gazın da başkenti olarak anılmaya başlayan Zonguldak'ın, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki limanda çalışmalar 7 gün 24 saat esasına yönelik ilerlemektedir. 

Neredeyse şu ana kadar 12 metre uzunluğunda yaklaşık 21 bin borunun limana indiği Filyos'ta son sevkiyatın da bu ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. "Castoro 10" gemisinin işleminin sonrasında derin denizde boru serimi için de "CastorONE" adındaki gemi Türkiye'ye gelecek. 


Üretim kademeli olarak artacak 

Böylece Sakarya Gaz Sahası'nda deniz altına kurulacak olan üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023 yılında Türkiye'nin doğal gaz şebekesine verilecek. Bu miktar yıllık olarak 3,5-4 milyar metreküpe denk gelirken, üretim dünyadaki bu tür sahalarda da olduğu gibi kademeli olarak artış gösterecektir. 

Karadeniz'de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028 yılında ulaşılması beklenirken, bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda da neredeyse 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak. 


Türkiye’nin tarihindeki en büyük gaz keşfi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos 2020 yılında Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıklamıştı. Söz konusu keşif, Türkiye'nin tarihindeki en büyük gaz keşfi olarak kayıtlara geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya yönelik, 17 Ekim 2020 yılında Tuna-1 kuyusunda saptanan 85 milyar metreküp artışla toplam rezerv miktarının 405 milyar metreküpe doğru ulaştığını açıklamıştı. 

Diğer yandan Karadeniz'deki gaz rezervi, Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük keşfin sonrasında toplam 540 milyar metreküpe kadar ulaşmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de gelecek yıl Karadeniz gazının mutfaklarda da kullanılacağını duyurmuştu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal