Birçok Çalışanı İlgilendiriyor: Maaş Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Birçok çalışına ilgilendiren konuların başında gelen ücret ödemeleri hakkında merak edilen; ücret ödemeleri ne zaman, nasıl, hangi aralıklarla yapılır? Ücret kesintisi ne kadar olur? Gibi soruları sizler için cevapladık. İşte detaylar…

11.09.2021-11:03 - (Son Güncelleme: 11.09.2021-11:03) Birçok Çalışanı İlgilendiriyor: Maaş Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çalışanların son dönemlerde en sık arattığı soruların başında ücret ödemeleri ne zaman, nasıl, hangi aralıklarla yapılır? gibi başlıklar yer alıyor. Bizde oldukça merak edilen soruların cevaplarını haberimizde bir araya getirdik. İşte merak edilen detaylar…

MAAŞ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Milyonlarca çalışan maaş ödemeleri hakkında birçok şeyi bilmiyor. Bazı iş verenlerin çeşitli sebepleri öne sürerek maaşlarda kesintiye gitmesi gibi durumla karşı karşıya kalan çalışanların, maaş kesintisi gibi bir duruma karşılaşmasının söz konusu olmadığını bilmesi gerekiyor. Sabah Gazetesinde yer alan habere göre, çalışanlara herhangi bir ücret kesme cezası uygulanamayacağı bilgisi yer aldı. Haberin detayında, kadın ve erkeğe farklı maaşlar verilemeyeceğini ve maaşta bir haciz durumu olamayacağıda yer aldı. Peki maaş alırken başka nelere dikkat edilmeli? İşte diğer detaylar…

Çalışana Senetle Ödeme Yapılabilir mi?

İş ve İşçi Kanuna göre işçiye verilecek prim, ikramiye, ücret gibi ödemeler için kişiye özel banka hesabı kullanılır. Eğer kişinin maaşı yabancı bir para birimine göre ayarlanmışsa, ödeme  rayice göre Türk Lirası ile yapılır. Çalışana yapılan ödeme senet vb. gibi şeyler yapılamaz. 

İşçiye Hangi Durumlarda Ücret Kesme Cezası Uygulanır? 

Bir diğer merak edilen soru ise, iş veren hangi durumlarda maaş kesme cezası uygulanabilir? Sorusu. İşveren sözleşmede yer alan herhangi bir durum dışında işçinin maaşında kesinti yapamaz. İş sözleşmesi kapsamında maaşta kesinti yapılırsa bu kişiye bildirilmelidir. 

 İşverenin 2 Ay Boyunca Ücret Ödememesi Yasal mıdır?

İşçinin en temel haklarından biri maaşını vaktinde almasıdır. Aksi durumlarda karşılaşanların ise iş sözleşmelerinde yer alan maaş ödemelerinden bir hafta kadarlık bir gecikme ile maaş alablecekleri belirtiliyor. 

Maaş Bekleyenlerin Zaman Aşımı Süresi Var mı?

İş Kanunu’nda yer alan bilgiye göre, ücret alacakların 5 yıllık zaman aşımı olduğu yer alıyor. 

Ücretin Ne Kadarı Bankaya Yatırılır?

Bir diğer merak edilen konu ise maaş ödemelerinin ne kadarlık tutarı bankaya yatırılması gerektiği. Burada bilinmesi gereken en önemli şeyin, kişinin alacağı net ücretin resmi hesabı yoluyla yapılması gerektiği. 

Maaşını Alamadığı İçin İşçi Sözleşmesini Feshedebilir mi?

Maaşını zamanında alamayan bir çalışan, iş sözleşmesi iptal edilemez ve kişinin yerine yeni biri alınamaz. Yapılan iş ise başkasına yaptırılamaz. 

İşveren Çalışanın Maaşında İndirim Yapabilir mi?

İşçinin kurumla anlaştığı ücrette, her ne olursa olsun herhangi bir kesinti yapılamaz. Kişi maaş ödemesi zamanında, ücretini eksiksiz alır. 

Genel Tatil Günlerinde Çalışanların Ücretleri Nasıl Ödenir?

İşçiler ulusal bayram ve genel tatil kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa her gün için ücret ödenir..

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal