Bir Türk pilot ilk defa uzaya çıkacak! Görev tarihi belli oldu!

Türkiye son dönemlerde her sektörde ses getirmeye devam ediyor. Uzay teknolojisi içinde önemli gelişmeler yaşandı. Dünya devi Axiom Space, ilk kez bir Türk vatandaşını uzaya gönderecek Ax-3 göreviyle ilgili detaylar da açıklandı.

14.12.2023-13:54 - (Son Güncelleme: 14.12.2023-17:42) Bir Türk pilot ilk defa uzaya çıkacak! Görev tarihi belli oldu!

Türkiye’nin uzay konusundaki hamleleri, 2021 yılında tanıtılan Millî Uzay Programı’yla son yıllarda artmıştı. Bu kapsamda uzaya çıkacak ilk Türk de geçtiğimiz nisan ayında açıklanmıştı. TEKNOFEST sırasında yapılan açıklamada, pilot Alper Gezeravcı’nın ilk Türk uzay yolcusu olacağı duyurulmuştu. Mühendis Tuva Cihangir Atasever de yedek olarak açıklanmıştı. Şimdi ise uzaya çıkan ilk Türk olacak Gezeravcı’nın göreviyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Pilot Alper Gezeravcı'yı Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderecek görev, bir aksilik yaşanmadığı takdir de 9 Ocak'ta gerçekleştirilecek. Ax-3 görevi hakkında uzmanlar bu seyahati ticari uçuş olarak nitelendiriyorlar.

Türk pilot göreve hazır

Axiom Space, Ax-3 olarak adlandırılan görevin 9 Ocak 2024’te gerçekleştirilmesini planladığını resmî sitesini güncelleyerek duyurdu. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) düzenlenecek olan Ax-3, şirketin üçüncü ticari astronot görevi, tamamen Avrupalılardan oluşan ise ilk görevi olacak. Gezeravcı’nın yanı sıra üç kişi daha Ax-3 mürettebatında yer alıyor. Bunlardan ilki İspanya ve ABD vatandaşı eski NASA astronotu Michael Lopez-Alegria olacak. Diğerleri ise İtalyan subay Walter Villadei ve İsveçli Avrupa Uzay Ajansı (ESA) proje astronotu Marcus Wandt olacak. Gezeravcı, Ax-3’te “Görev Uzmanı” olarak yer alacak.

Gemide 14 gün kalacaklar

Ax-3 mürettebatı, herhangi bir değişiklik olmazsa 9 Ocak günü SpaceX’in Falcon 9 roketiyle ABD’deki Kennedy Uzay Merkezi’nden ISS’e fırlatılacak. ISS’e ulaştıktan sonra astronotlar, mikro yerçekimi araştırmaları, eğitimsel destek ve ticari faaliyetlerden oluşan görevlerini yerine getirecekler ve gemide 14 gün kalacaklar.

İlk türk pilot uzaya çıkacak

Alper Gezeravcı kimdir?

Hava kuvvetlerinde bir F-16 pilotu olan Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 1979’da Mersin’de doğdu. Gezeravcı, Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ABD’de Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisans yaptı. Sonrasında ise Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak görev aldı.

Ticari uçuş olarak adlandırılıyor

Aslında bu uzay uçuşu Axiom Space tarafından ticari uzay endüstrisinin hem özel şahıslar hem de hükümetler tarafından desteklenen özel astronotlar için ciddi öneme sahip. Şirket bu tür uçuşları özel sektöre de yayarak birçok deneyin gerçekleştirilmesini sağlamayı ön görüyor. Uçuş adayları, uzayda yaşamaya ve çalışmaya hazırlık olarak Axiom Space’in detaylı eğitim müfredatı ile gerçekleştiriyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal