Bipolar'ın Kardeşi: Siklotimik Kişilik Bozukluğu

Duygudurumu, bireyin belli bir süre, belli sınırlarda, belli bir an içinde bulunmasına verilen isimdir. Farkında olmasakta aslında çevremizde duygudurum bozukluğu yaşayan bir çok insan vardır. Peki bunlardan biri olan 'Siklotimi' nedir?

01.02.2020-12:27 - (Son Güncelleme: 01.02.2020-12:02) Bipolar'ın Kardeşi: Siklotimik Kişilik Bozukluğu

Duygudurum tiplerini; normal, depresif ve mani olarak üç ana başlıkta inceleyebiliriz. Normal duygu durumunda kişi, belli sınırlar içinde dalgalanmalar gösterir. Çökkün duygu durumunda ise; üzüntü, elem, keder baskındır. Yükselmiş duygu durumunda da birey, neşe, coşku, öfke baskındır.

Duygu durum bozukluklarını sınıflandırması da kendi içinde depresif bozukluk ve bipolar bozukluk ya da manik-depresif hastalık olarak ikiye ayrılır.
Siklotimik bozukluk kişinin, sürekli dalgalanan ruh haline sahip olduğu bir hastalıktır. Siklotimik bozukluğun en belirgin özelliği, ruhsal durumun kronik olarak mutlulukla mutsuzluk arasında gidip gelmesidir. Aslında bu rahatsızlık, bipolar hastalığının kardeşi konumundadır.

Hipomani ve depresyon dönemlerin hafif ve normal dönemlerinin sık aralıklarla yer değiştirdiği, kronik gidişli ve işlevselliği çok etkileyen bir bozukluktur. Siklotimik bozukluk belirtileri; bipolar bozukluk belirtilerine benzemekle birlikte ancak süresi daha kısadır. Bu hastalığın en az 2 yıl boyunca gözlemleniyor olması gerekir.

Bipolar ve Siklotimiyi Nasıl Ayırt Ederiz?

Belirtileri çok benzer olsada, bipolar bozukluk, siklotimiye göre daha ciddi bir durumdur çünkü belirtileri daha şiddetlidir. Siklotimik bozuklukta hastada ağır depresyon, manik ve hipomanik (DSM-V) vakayı karşılayan herhangi bir belirti görülmez.

Siklotiminin Belirtileri Nelerdir?

Siklotimi ya da diğer adıyla siklotimik bozukluk belirtileri ilk iki yıl boyunca kalıcı olur. Yani, hemen hemen her gün belirtilerine rastlanır. Bu süre çocuklar ve gençler için 1 yıldır. Siklotimik bozukluğu olan birçok hasta, çalışma ya da sosyal yaşamında başarılı olmada güçlük yaşar; çünkü önceden kestirilemeyen ruhsal durumları ve huzursuzlukları, çok fazla gerilim yaratır ve istikrarlı kişisel ya da profesyonel ilişkiler sürdürmelerini zorlaştırır. Bipolar II Bozukluğu gibi, siklotiminin belirtileri de hipomani dönemlerini içerir.

Öte yandan, siklotiminin psikoaktif bir ilacın veya başka bir tıbbi durumun neden olduğu değişken bir ruh hali ile karıştırılmaması gerekir. Bu, doğru bir tanı koymak kadar önemlidir, çünkü bazı ilaçlar benzer semptomların görülmesine neden olabilir.

Nasıl Tanı Koyabiliriz?

Siklotimi teşhisinin konması için, en az iki yıl boyunca birbirini izleyen hipomanik ve depresif belirtilerin mevcut olması gerekir. Siklotimili kişilerde ruh halinin değişken olması sık görülür. Depresyondan hipomaniye ve sonra tekrar depresyona geçiş, birkaç günde ya da birkaç haftada ve hatta aşırı vakalarda birkaç saatte bir görülebilir. Ruh halinin değişkenliği istikrarlıdır; siklotimili bir kimsede, hiçbir zaman, iki aydan fazla belirti görülmeme durumu olmaz.
En az iki yıl süreli hipomani bozukluğu tanı kriterleriyle tam olarak uyuşmayan hipomani belirtileri ve major depresyon tanı kriterleriyle uyuşmayan depresyon belirtileri olan bir çok dönemin bulunması.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal