Binlerce kişinin beklediği haber geldi: Konut kredilerinde yeni dönem başladı

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar en çok emlak sektörünü etkiledi. Ev almak isteyenlerin ancak fahiş fiyat artışları yüzünden mağdur olan vatandaşlar için konut kredilerinde yeni dönem başladı. İşte detaylar…

26.06.2022-11:12 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-11:27)

Pandemi süreciyle beraber artan konut fiyatlarının önüne geçmek ve vatandaşa rahat bir nefes aldırmak için yapılan çalışmalar, tüm hızıyla devam ediyor. Konut kredilerinde yapılan yeni düzenlemede, kredi oranlarına sınırlama geldi. 10 milyon TL ve üzerindeki konutlara kredi imkanı kaldırılırken, ikinci el ev alacaklar için kredi oranları düşürüldü. Bu düzenleme ile konut fiyatlarında fahiş fiyat artışının kontrol altına alınması planlanıyor. Konut kredilerinde yapılan yeni düzenlemeye göre; 2 milyon TL'nin altındaki konutlar için ise yüzde 90'a kadar, 2 ile 5 milyon TL arası konutlarda ise yüzde 70'e kadar kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanım imkanı sağlanmayacak. 

Konut projelerinin üretimi artacak

Yaşanan dalgalanmaların emlak sektörünü altüst ettiğini dile getiren uzmanlar, yeni düzenlemeyle beraber daha uygun fiyatlı konut projelerinin üretiminin yapılabileceğini belirtti. Daha önce lüks projelere öncelik veren inşaat firmaları, dar ve orta gelirli vatandaşı da kapsayan projeler geliştirecek. 

Konut fiyatlarında artış kontrol altına alınacak

Genellikle 1 milyon ve üzeri konutların alımının yüzde 90’nı kredi ile gerçekleştirilebiliyor olması yani yüzde 10 peşinat ile satın alabilme imkanı emlak sektördeki projelerin içeriğinin de değişmesine neden olacak. Ayrıca, Türkiye genelindeki konut satışlarının yüzde 70'inin ikinci el olduğu ifade edilirken, söz konusu karar sayesinde konut fiyatlarında artışın kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Uygun fiyatlı projeler yapılacak 

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; yapılan yeni düzenleme ile sosyal konut projelerinde de büyük bir artış olacak. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Kararın 1 milyona kadar olan kısmı çok önemli. Burada 2 amaç var; birincisi 10 milyon ve üstü kredi kullanan kişi zaten varlıklıdır ve devlet bu kişiye 'Kredi kullanmana gerek yok' diyor. İkincisi de inşaatçılara, müteahhitlere lüks konut yerine, sosyal konuta yönelin diyor. Tabi ki büyük oranda yalıtım ve izolasyona da teşvikin kararda etkisi var" diye konuştu. 

Yeni gelişme sektörde olumlu karşılandı 

Konut kredilerinde yapılan bu düzenlenmenin sektör tarafından da oldukça olumlu karşılandığının altını çizen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu "BDDK'nın konut kredilerine yönelik açıkladığı kararı olumlu buluyoruz. Orta ve alt gelirli kişilerin ev almasını sağlayacak bir düzenleme. Bu karar verilirken sektör yetkililerine danışılmasını da beklerdik" dedi.

Sosyal konutu teşvik edecek

Konut kredilerinde yapılan yeni düzenlemenin aynı zamanda, vatandaşları sosyal konut projelerine yönelteceğinin de altını çizen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç,"Yeni düzenleme inşaat firmalarını şüphesiz bu kategoride daha fazla arza yönlendirecektir. Ancak arsa maliyetlerini de unutmayalım. Uygun kredi imkanlarının yanısıra arsa üretimini de bu konuda gündemimizin ilk sırasına koymalıyız. Hep vurguladığımız gibi konutu etkileyen en önemli unsur arsa maliyeti. İlçe belediyeleri konut arsası üretmeli. Belediyeler imar uygulamalarında daha hızlı ve etkin olmalı. Belediyelerin maliyet artırıcı yaklaşımları gündemden kaldırmaları lazım. Ticari imarı olan parseller ticaret/konuta dönüştürülmeli. Kullanılmayan ticari alanlar konut olmalı" şeklinde konuştu. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal