Bingöl’de Tırtıl İstilası Korkuya Yol Açtı

Bingöl’de tırtıl istilası meydana geldi. Yedisu ilçesinde bulunan ormanlık alanlarda oluşan tırtıl istilasının insan sağlığını sıkıntıya sokabileceği bildirildi.

01.06.2021-10:12 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-10:12) Bingöl’de Tırtıl İstilası Korkuya Yol Açtı

Bingöl’de meydana gelen tırtıl istilası tedirginliğe yol açtı. Sevimli gözüken tırtıllar aslında insan sağlığımızı etkileyebilir. Yedisu ilçesinde bulunan orman alanlarında gözüken birçok tırtıllar bir yandan da evlerin bahçelerine kadar ulaşmış durumda. Vatandaşlar ise bahçelerindeki ürünlere tırtıllar tarafından zarara uğramasının ardından şikayetlerini dile getirdi. Bunun üzerine ilçede oturanlar yetkili kişilerden yardım isteğinde bulundu. 

KURAKLIĞIN GETİRDİĞİ BİR SORUN OLUŞTU 

Buna dair bilgilendirme, Bingöl Üniversitesinde görevli olan Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa İlçin tarafından geldi. Öğretim Üyesi İlçin, söz konusu tırtılların çoğalmasının nedenini yapılan kaçak avlanmalar nedeniyle çok fazla kuraklığın oluşmasına neden olduğunu bildirdi. 

'TIRTILLARLA BİYOLOJİK MÜCADELEYİ ÖNERİYORUZ' 

Dr. İlçin, ekolojik dengelerin bozulmasıyla tırtılların daha çok dengesinin şaştığını dile getirerek, ‘Bunlar şimdi yavru aşamasında olduğu için en çok ağaçlara zarar veriyorlar. Sonraki dönemlerde de güveye dönüşecekler. Bu dönemden sonra ağaç türlerini ve meyveleşme durumunda ciddi tehlike oluşturuyor. Bu ortamda tırtıllarla mücadelede biz biyolojik mücadeleyi öneriyoruz. Başta kuş türleri olmak üzere bunlara yönelik doğal düşmanlar var bunları doğaya salmamız gerek. Özellikle keklik ve serçegillerden bazı kuş türleri bu tırtılların çoğalmasını engelleyebilir. Tırtılların son zamanlarda doğada çoğalmasındaki en önemli nedenlerden bir tanesinin kuş türlerinin azalmasıdır. Bu kuş türleri ise günümüzde maalesef kaçak avlanma nedeniyle sayıları azaldı. Ekolojik dengelerin bozulması tırtılların çoğalmasında büyük rol oynuyor’ şeklinde konuştu. 

ÇOĞALMADAN SONRA İLAÇ ETKİLİ OLMAYABİLİR 

İlacın kesin bir çözüm olmayacağını daha fazla sorunlara bile yol açabileceğine vurgu yapan Öğretim Üyesi Dr. Mustafa İlçin , ‘İlaçlanma tırtılların daha çok çoğalmasını da sağlayabilir. Çevre sağlığı, insan sağlığı ve kalıntı sorunu dediğimiz kalıcılık sorunu söz konusu. Örneğin bu sene ilaçla ortadan kaldırırsınız ama birkaç yıl sonra daha fazla türün ortaya çıkmasına neden olur. Bu çoğalmadan sonra artık ilaç da tesir etmeyebilir.’ şeklinde konuştuç 

İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR 

Birtakım hastalıklara da etki edebildiğini söyleyen İlçin, ‘Örneğin alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Tam tespit olmamakla birlikte bazı viral hastalıkları da taşıdıkları ile ilgili bilgiler var. Fakat bölgemizde görülen tırtıllar ile ilgili henüz net bir şey söyleyemeyiz.’ İfadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal