Bilgisayarlar insan beynini zayıflatıyor mu?

Georgia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, insanların bilgisayar algoritmalarından alınan bilgilere diğer insanlardan aldıklarından daha fazla güvendiklerini keşfettikleri bir deney yaptılar. Peki bilgisayar kullanımı insan beynini zayıflatıyor mu?

29.03.2022-10:35 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-10:35) Bilgisayarlar insan beynini zayıflatıyor mu?

Günümüz dünyasında hayatın en büyük parçalarından biri haline gelen bilgisayarlar, yaşam konforumuzu oldukça yükseltti. Ancak bilgisayarın hayatı bize bu kadar kolaylaştırmasıyla birlikte, hem bizim kuşak hem de sonraki nesiller üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğu ortaya çıktı.

Peki, o tehdit nedir?

Georgia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, insanların bilgisayar algoritmalarından alınan bilgilere diğer insanlardan aldıklarından daha fazla güvendiklerini keşfettikleri bir deney yaptılar. Karmaşık görevleri yerine getirirken, deneklerin çoğu yardım için sözde delege zekâya başvurdu. Rus bilimsel gözlemcilerden Nikolai Grinko, gerçek bilginin otomatikleştirilmiş bilgiyle değiştirilmesinin gelecek nesiller için nasıl sonuçlanabileceğini anladı.

Araştırmacıların bulguları, "Görev zorlaştığında insanlar sosyal etkiden çok algoritmalara güveniyor" başlıklı bir makalede yayınlandı. Bir grup bilim insanı oldukça basit bir deney yaptı. Bin beş yüz gönüllüden rastgele fotoğraflardaki insanları saymaları istendi.

İlk fotoğraflarda iki üç kişi vardı ama yavaş yavaş insan sayısı arttı. Denek kendi kararlarına güvenebilir veya iki tür komut istemine güvenebilir: iddiaya göre deneydeki diğer katılımcılardan ve bir bilgisayar algoritmasından alındı.

İlk aşamalarda, gönüllüler kendilerini saydı, ancak nesnelerin sayısındaki artışla birlikte, daha fazla insan istemlerine güvenmeye başladılar. Fotoğrafta çok sayıda karakter olduğunda, gönüllüler algoritmanın istemlerini büyük ölçüde kabul ettiler. Bilim adamlarının çalışmanın sonuçlarından çıkardığı sonuç şu oldu: Bir görev bir kişinin önünde ne kadar zorsa, çözümünü başka bir kişiye değil, makineye o kadar isteyerek emanet edecektir.

İnsandan daha çok bilgisayarlara güveniyoruz

Deney yalnızca birçok araştırmacının uzun süredir dile getirdiği görüşü doğruladı: Bilgisayarlara çevremizdeki insanlardan ve kendimizden daha çok güvenmeye başladık. Hatta "temsil edilen zekâ" ve "temsil edilen hafıza" terimleri bile var ve bunlar oldukça rahatsız edici eğilimleri ifade ediyor.

6 ile 9'u çarpmak gibi basit bir öneği çözmeniz gerekirse ne yaparsınız? Çoğumuz bunun için okulda ezberlediğimiz çarpım tablosunu kafamızda bir önek çözerek kullanırız. Peki ya sayılardan biri öneğin 7 ile 14'ü çarparken iki basamaklıysa? Buradaki biri öneği kendi başına çözmeye çalışırken, biri hemen akıllı telefonunda "Hesap Makinesi" uygulamasını açıyor. İki basamaklı iki sayıyı, öneğin 23 ve 91'i çarpmanız gerekiyorsa, insanların neredeyse yüzde 100'ü düşünmeye bile çalışmıyor, hemen elektronik cihazlardan yardım istiyor. Ayrıca, elinizde herhangi bir gadget veya bilgisayar yoksa hiç kimse "bir kâğıt parçası üzerinde" öneği çözmeye çalışmaz, görev, bilgi işlem cihazına erişim görünene kadar ertelenir. Buna "yetkili istihbarat" denir.

Bilgisayat kullanımı beyni yavaşlatıyor mu?

Yetkili istihbarat nedir?

Moden bir insan kendi beynini yüklemez, neredeyse hiçbir şeyi hatırlamaz, çünkü herhangi bir sorunun cevabı İntenette bulunabilir. Herhangi bir günlük görev, Net yardımıyla çözülebilir. Dahası, akıllı telefonlarda sakladığımız fotoğraflara daha fazla güvenerek kendi hayatımızı daha da kötü ve daha kötü hatırlıyoruz. Son tatilinizi ayrıntılı olarak hatırlamaya çalışın. Şimdi bu sırada çekilen fotoğrafları açın, beyninizin bu olay hakkında telefonunuzdan çok daha az bilgi depoladığını göreceksiniz.

Kuşkusuz, yalnızca bir makinenin üstesinden gelebileceği görevler vardır. Öneğin, deneysel bir domuz veya maymunun beynine bir nöroçip yerleştirilmesi, yalnızca bilgisayar tarafından kontrol edilen özel bir cerrahi robot tarafından gerçekleştirilebilir. Ancak insanlar, kendi başlarına kolayca yapabilecekleri görevleri kolayca uzak işlemcilere ve bulut depolarına devrediyor. İntenet, bilgilerin toplu olarak bizden ayrı olarak depolandığı harici veya transaktif belleğin birincil biçimi haline geldi.

Bu durumda önemli tehlikeler var. İnsanlar ne yazık ki aptallaşıyor. Bugün kafamızda yarım yüzyıl öncesine göre çok daha az bilgi ve beceri depolanıyor. Okul çocukları, kelimenin tam anlamıyla cebinizde dünyanın tüm bilgisine erişiminiz varsa, neden bir şeyler öğrenmeniz gerektiğini içtenlikle anlamıyorlar.

Teknolojiye bağımlı hale geliyoruz ve bu bağımlılık çok önemli. Dört buçuk yıl boyunca ıssız bir adada yaşayan Robinson Crusoe'nun prototipi olan İskoç denizci Alexander Selkirk, parça parça da olsa, ancak astronomi, tarım, birçok zanaat vb. bilgisine sahip olduğu için hayatta kalabildi. Kendisini benzer bir durumda bulan çağdaşımızın iki haftadan fazla sürmesi olası değildir.

Batıkların çok nadir olduğu ve moden bir insanın adada olma şansının yok denecek kadar az olduğu söylenebilir. Ancak "temsil edilen istihbarat"ın bir diğer büyük dezavantajı, altyapısının inanılmaz derecede kırılgan olmasıdır. Güneşte güçlü bir flaş, düşen bir göktaşı, hatta basit bir elektrik kesintisi… Tüm bunlar bizi anında harici bellekle olan bağlantımızdan mahrum edebilir. Bu, gezegen ölçeğinde gerçekleşirse, en azından mevcut gelişme düzeyine dönmemizin kaç yüzyıl alacağı bilinmiyor.

O halde akıllı kitaplar okuyalım, bilime, sanata ilgi gösterelim ve hayatımızı kendi kafamızda tutalım. Ya da en azından binlerce fotoğraf çekmeden tatili hatırla. O kadar zor değil.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal