Bilgisayarınız eskidi diye çöpe atmayın: Farklı sektörlerden yoğun talep var

Günümüz teknolojisinin gerisinde kaldığı için genelde çöpe atılan eski dizüstü bilgisayarlar (laptop) konusunda ikinci el teknoloji satışı yapan bir uzmandan uyarı geldi. 1991 yılından beri bu sektörde yer alan uzman, eski laptoplara farklı sektörlerden yoğun talep olduğunu belirtti. İşte detaylar...

07.01.2023-12:22 - (Son Güncelleme: 07.01.2023-17:41) Bilgisayarınız eskidi diye çöpe atmayın: Farklı sektörlerden yoğun talep var

Ömrünün sonuna gelen veya günümüzün ihtiyaçlarına yanıt veremeyen eski dizüstü (laptop) bilgisayarlar, çöp kutusunun yolunu tutuyor. 1991 yılından bu yana ikinci el teknoloji araçların satışını gerçekleştiren bir usta ise söz konusu laptopların farklı sektörlerden yoğun talep gördüğünü ve bu talebin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Farklı sektörlerden yoğun talep var

İHA’da yer alan habere göre; Günümüzde laptop fiyatları 5 bin lira ile 20 bin lira arasında değişiyor. Piyasada satışa sunulan son teknoloji ürünler ile ilk çıkan bilgisayarların işlem kapasitesi karşılaştırıldığında aradaki fark belirgin biçimde göze çarpıyor. Buna rağmen Eskişehir'de ikinci el bilgisayar satan ve tamirini yapan İsmail Demirkapı, 30 yıllık laptopların dahi satışının halen gerçekleştiğini belirtti. Satılan bazı dizüstü bilgisayarlarda USB girişi bile bulunamazken, bu cihazlar çeşitli konularda değerlendiriliyor. Bazı sanayi işletmelerinin ve medikal sektörünün de bilgisayarlardaki portlardan veri almak için bu cihazları tercih ettiğine değinen tamirci Demirkapı, bazılarının ise yedek parça tedariki için raflarda halen daha yerini koruduğuna dikkat çekti.

Eski Laptop-1

25-30 senelik bilgisayarlar var

Eskişehir'de 1991'den beri bilgisayar tamirciliği ve satışı yapan İsmail Demirkapı, 30 yıllık laptoplara olan talepten bahsetti. 

Eski Laptop

Döneminin oldukça önemli cihazlarından olan fakat şu anki muadilleri kıyaslandığında performans açısından oldukça geride kalan laptoplara talebin sebebi konusunda konuşan Demirkapı, "Aşağı yukarı 25-30 senelik bilgisayarlarımız var. Bu cihazları yedek parça şeklinde elimizde tutuyoruz. Eski teknoloji dediğimiz rs232 haberleşme portlarında ve bilgisayarla haberleşen dediğimiz CNC tezgâhlarında ihtiyaç olması sebebiyle yedek bulunduruyoruz. Tabii bunun yanında medikal sektörü de var. Farklı sektörlerde de veri alıp vermeye yarayan çıkışlar var. Bilgisayarın içerisindeki, programdaki kodları işlemeye yarıyor. Onlar da eski teknoloji olması sebebiyle bu cihazlar yedek parça, yedek ünite şeklinde elimizde bulunduruyor ve satıyoruz. Şu an üst düzey cihazlar pahalı. Bunlar da zamanında pahalı olan cihazlardı. Firmaların ellerinde olmayınca, biz elimizdeki parçalarla onlara destek verebilmek adına karşılıklı pazarlık yapabiliyoruz. Uygun bir bütçe teklif edebiliyoruz" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal