Biden’dan Çin lideri Şi’ye sert sözler: Hala diktatör olarak görüyorum

ABD Başkanı Joe Biden, yüz yüze yaptığı görüşmelerinin sonrasında yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i hala diktatör olarak gördüğünü belirtti.

16.11.2023-10:08 - (Son Güncelleme: 16.11.2023-17:20)

San Francisco’da gerçekleştirilen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hala diktatör olarak görüyorum

CNN’nin haberine göre, Şi'yi "hala diktatör olarak gördüğünü" ifade eden Biden, "Bakın o, tamamen bizimkinden farklı bir yönetime dayanan, komünist ülkeyi yöneten adam olması anlamında diktatör." şeklinde konuştu.

Biden, yine de Şi ile görüşmelerinde ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Biden Cinping

ABD ve Çin dün, 2022'de dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin ardından kesilen askeri diyaloğun yeniden kurulması konusunda anlaşmıştı.

Biden, daha önce de Şi'ye "diktatör" iması yapmıştı

California'da düzenlenen kampanya resepsiyonunda konuşan Biden, Şi'nin, şubatta Amerikan hava sahasına giren Çin "casus balonunun" düşürülmesine verdiği tepkinin nedeninin "balonun orada olduğunu bilmemesinden" kaynaklandığını öne sürmüştü.

Biden, "Ciddiyim. Ne olduğunu anlamadıkları zaman diktatörler için bu, büyük bir utanç kaynağıdır." şeklinde konuşmuştu.

Çin ise Biden'ın Şi'ye yönelik "diktatör" imasını "saçma ve sorumsuzca" olarak değerlendirmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Biden'ın sözleriyle ilgili, "yorumların gerçeklere tamamen aykırı olduğunu ve diplomatik protokolü ciddi şekilde ihlal etmenin yanı sıra Çin'in siyasi itibarını ciddi şekilde bozduğunu" söylemişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal