Biden ile Teksas Valisi karşı karşıya: ABD’de dikenli tel gerilimi büyüyor

ABD’de Joe Biden hükümeti ile Teksas Valisi arasında yaşanan ‘dikenli tel’ gerilimi büyüyor. Valilerin kaçak göçmenleri engellemek amacıyla sınıra yerleştirdiği tellerin yüksek mahkeme tarafından kaldırılması kararı verilmesine karşın halen yerinde duruyor.

28.01.2024-10:44 - (Son Güncelleme: 28.01.2024-10:44)

Teksas Valisi Greg Abbott ile ABD Başkanı Joe Biden hükümeti arasında yaşanan sınır gerilimi her geçen gün tırmanıyor. Alınan bilgilere göre, göçmenlerin ülkeye giriş yaparken çoğunlukla tercih ettiği Eagle Pass kentindeki sınır bölgesindeki Teksas güvenlik güçleri, gün boyunca devriyelerini sürdürdü. 

Teknik olarak ABD ordusunun bir parçası olmalarına rağmen, emirleri doğrudan Texas Valisi'nden alan Ulusal Muhafızlar, Rio Grande Nehri üzerindeki Eagle Pass'taki Shelby Park bölgesinde, düzensiz göçmenlerin geçişine karşı hazır bekliyorlar.

ABD medyasına göre, İç Güvenlik Bakanlığı bu bölgeye erişim talebinde bulunmasına rağmen, Cumhuriyetçi eyalet hükümeti, federal ordunun sınır güvenliği görevini devralmasını sağlama konusundaki taleplere henüz olumlu yanıt vermemiş durumda.

Washington-Teksas hattında sular durulmuyor

AA’da yer alan habere göre; Rio Grande Nehri'nin kıyısındaki nöbetlerini karanlık bastıktan sonra sürdüren Teksas Ulusal Muhafızları, nehrin ABD kıyısını devasa ışıklarla aydınlatarak sınır güvenliğine devam ediyor.

ABD Teksas Olayı

Teksas yetkilileri, sınır güvenliğini kendi imkanlarıyla sağlama kararını şu ana kadar geri çekmezken, Washington yönetiminin bu sınır yetki anlaşmazlığını çözme konusundaki bir sonraki adımı merak konusu haline geldi.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin Rio Grande Nehri boyunca çekilen dikenli tellerin kaldırılması kararının ardından, Teksas Valisi Abbott ile Başkan Joe Biden arasındaki anlaşmazlık daha da tırmanmış durumda.

Teksas Ulusal Muhafızları, mahkeme kararına rağmen 23 Ocak'ta ABD sınır devriyesinin görevini yapmasına izin vermemiş ve dikenli telleri yerleştirmeye devam etmişti. Ayrıca, 25 Cumhuriyetçi eyalet valisi de ortak bir bildiriyle Teksas'ın yanında olduklarını açıklamıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal