Beyni Bitiren Besinler!

İnsanlar yaşları ilerledikçe çok daha fazla sağlık sorunları yaşamaya başlıyor. Beynimizde vücudumuzda yer alan en önemli organlar arasında yer alıyor. Bu nedenle beyin sağlığını korumak oldukça önemlidir. Peki, beyin sağlığı için hangi besinleri tüketmek gerekiyor? İşte beyin sağlığını etkileyen besinler...

09.03.2020-11:54 - (Son Güncelleme: 09.03.2020-11:03) Beyni Bitiren Besinler!

Beyin sağlığı bozulduğunda vücudun dengesinde de sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Beyin gün içerisinde yaptığımız alışkanlıklardan dolayı hızla yaşlanabilir ya da günlük hayatta tüketilen besinler beyni doğrudan etkileyebilir. Bazı besinler beyin sağlığı için büyük fayda sağlarken bazı besinler de beynimize doğrudan zarar vermektedir. İşte beyin sağlığını etkileyen yararlı ve zararlı besinler...

BEYNİ BİTİREN BESİNLER

Yapılan bir araştırmaya göre; yağlı ve şekerli bir diyet sadece dört gün içerisinde hafızanıza, dikkatinize ve ruh halinize zarar verebilir. Çalışmada, 4 gün boyunca kahvaltıda yüksek yağlı ve şekerli besinler tüketen katılımcıların verileri incelendi. Yağ ve şeker içeren beslenme programının kişinin düşünme ve hatırlama gibi becerilerini kötü yönde etkileyerek bilişsel sağlığını bozduğu belirlendi.

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir başka deney ise, yüksek yağlı diyetin beş gün boyunca tüketildiğinde, dikkat ve hafıza fonksiyonunun yanı sıra ruh hali değişimlerine de neden olduğunu gösterdi.

Aşırı kilolu olmak, birçok kişi için yalnızca kendisine uygun kıyafetler bulma mücadelesi değil. Aşırı kilo, tüm vücudu etkileyen bir gerçek. Kalp krizi ve diyabet görülme olasılığı bu kişilerde oldukça yüksek. Fakat uzmanlara göre bu açıklama, ince insanların rahat bir nefes alabileceği anlamına gelmiyor.

Hem Circulation hem de Lancet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; sağlıklı bir görünüm, sağlıklı bir bedene sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Zayıf olsanız dahi sağlıksız bir diyetiniz varsa ve egzersiz yapmaktan kaçınıyorsanız hala kanser, kalp krizi ve diyabet riski altındasınız.

MİKRODALGA PATLAMIŞ MISIRI

Zararlı içerik: Trans yağlar

Trans yağ kanımızda bulunan "HDL" adı verilen iyi kolesterolün düşmesine nede olurken, "LDL" adı verilen kötü kolesterolün de artmasına sebep olur. Bu durum da kalp krizi riskini artırır.

TAVUK NUGGET

Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan

Gıda boyalarının özellikle çocukların öğrenme yetilerini ve hafızalarını olumsuz etkilediği ortaya konmuştur. Aşırı kullanılan gıda boyalarının DNA'nın yapısını bozduğu, bu nedenle genetik bozulmalara yol açtığı ortaya çıkmıştır.

İŞLENMİŞ ET

Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz

Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda, 105 mg (litre başına) nitrat içeren sudan içen bireylerin 8 mg nitrat içeren sudan içenlere nazaran, görsel ve işitsel uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan şartlı motor reflekslerinde yavaşlama gözlemlenmiştir.

FAZLA YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER

Zararlı içerik: Hidrojenize yağ

Trans yağ asidi içeren gıdalar da kolesterolün yükselmesine neden olur. Bu yağ çeşidi özellikle hidrojene nebati yağlarda bulunur. Bilindiği gibi sıvı bitkisel yağlar hidrojenizasyon işleminde geçirilerek katı yağ haline getirilir. Trans yağ asitleri bu işlem sırasında oluşur ve ayçiçek yağı gibi başta zararsız bir bitkisel yağı zararlı bir hale getirir. Beslenme uzmanları; trans yağların kalp ve damar hastalıklarını tetiklediğini, aynı zamanda kansere yol açma riski taşıdıklarını belirtiyor.

BEYAZ UN

Zararlı içerik: Klor dioksit

Beyaz ekmek, vücut Ph'ını düşüren yani vücudu asidik hale getiren bir besin. Bilindiği gibi vücut Ph'ı bir miktar alkali karakterdedir. Bu değer ( Yaklaşık 8 değeri ) ne kadar düşerse vücutta birtakım anormallikler ortaya çıkmakta, kilo alımı kolaylaşmakta, vücut daha hızlı yağlanmaktadır.

CİPS

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

Monosodyum glutamat gıdalarda genellikle lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Bu madde vücuda alındığında tükürük bezleri salgısını etkileyerek tükürük salgısını arttırır. Böylece gıdanın lezzet özellikleri artar tüketen kişilerde daha hızlı ve daha sık yeme isteği uyanır. MSG bir bakıma nörotoksindir. Yani sinir hücrelerine zarar vermektedir. Bu nedenle merkezi sinir sistemini tahribata uğratarak alzheimer, parkinson ve epilepsi gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.

TATLANDIRICI

Zararlı içerik: Sukraloz

Yapılan araştırmalarda hormonal sistem dengesini bozduğu söylenmektedir. Yağ yakıcı hormon olan leptin sistemini bozmaktadır. İlerde meydana gelecek olan kilo sorunlarının sebebi olarak gösterilebilir. Çünkü vücudun tanıdığı bir şeker çeşidi değildir.

BEYAZ ŞEKER

Günümüzün önemli hastalıklarından biri olan obezitenin temel nedeni, aşırı şeker tüketmek. Yapılan çalışmalar açıkça gösteriyor ki fazla miktarlarda ve devamlı olarak şeker tüketildiğinde karaciğer şekerin bileşeni olan fruktozu yağ olarak depoluyor. Bunun sonucunda da özellikle bel çevresinde yağlanma hızla artıyor.

KAHVE KREMASI

Zararlı içerik: Titanyum dioksit, trans yağlar ve şeker

Beyaz un, sofra tuzu, şeker, sakız, diş macunu, sabun, deterjanlar, kimyasal ilaçlar, vitamin hapları, şekerleme, karbonat, kabartma tozu gibi ürünlerde titanyum dioksit kullanılmaktadır. Işığı yansıtıcılık, beyazlık ve kapatıcılık gibi özelliklere sahip olmasından boya sanayinde ve beyazlaştırıcı, kalınlaştırıcı, güneş ışığını kesme özelliğine sahip kozmetiklerde kullanılmaktadırlar.

Sosisli sandviç

Zararlı içerik: Yüksek tuz, Orange B (gıda boyası)

Çocuklarda obezite, erkek ergenlik, göz bozukluğu ve psikolojik bozukluklara yol açan sosis için kadınlarda rahim ve meme kanseri riskini 3 katına çıkardığını bilimsel veriler ışığında görebilmek mümkündür. Tüm bu sebeplere bağlı olarak sosis ve benzeri gıdalardan uzak durmanın ömrünüzün daha uzun ve sağlıklı olması bakımından öneme sahip olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

DONDURULMUŞ BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ

Zararlı içerik: Tert-bütilhidrokinon

Dondurulmuş balık tüketirken lezzet açısından çok bir fark olmamakla birlikte balığın çözülüp tekrar dondurulmasını önlemek en temel nokta. Dondurulmuş balığı çözdükten sonra tekrar dondurmak veya uzun süre bekletmek içerisinde zararlı bakteriler üremesine neden oluyor. Bu sebeple dondurulmuş balık tüketirken bu noktaya dikkat etmek önemli.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal