Beyin kanaması ve kalp krizi vakaları arttı: Bu belirtileriniz varsa hemen doktora gidin

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası, kalp kanaması ve kalp krizi şikayetlerinde artış görüldüğünü belirterek, bazı belirtiler hakkında uyarıda bulundu.

13.05.2022-10:38 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-13:50)

İlk olarak Çin’de başlayan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını, dünya genelinde kontrol altına alınmış durumda. Ancak salgının tedavi sürecinde uygulanan yöntemler, ilerleyen dönemlerde kalp rahatsızlıklarına neden olmaya başladı. Uzman Kovid-19 salgını sonrasında beyin kanaması ve kalp krizi vakalarında artış yaşandığını belirterek, bazı belirtilere karşı vatandaşları uyardı. 

Kalp hastalıklarına neden oluyor 

Kovid pandemisi dediğimiz sürecin neredeyse dünya genelinde bittiğini ifade eden uzmanlar, virüsün vücutta bıraktığı tahribat hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Virüsün özellikle kalp, akciğer ve beyin damarlarında ciddi yan etkilere neden olduğunu ifade eden uzmanlar, "Hastalığı geçirdim, geçti gitti kurtuldum artık diye düşünmeyin. Özellikle ağır ve birden fazla koronavirüs enfeksiyonu geçirdiyseniz, düzenli sağlık kontrollerinizi aksatmayın" uyarısında bulunuyor. 

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, kovid süreci geçirmiş hastalar hakkında önemli açıklamada bulundu. Türkiye Gazetesi’ne konuşan uzmanlar, virüsün kalp kasını işgal eden iltihaplanmaya neden olduğunu belirterek, "Bu durum kalp kası hasarına ve özellikle ciddi vakalarda kalp kasının önemli ölçüde zayıflayarak kalp yetersizliğinin gelişmesine sebep oldu. Kovid’e bağlı ani ritim bozuklukları ortaya çıkan hastalar gördük" dedi.

Kanda pıhtılaşmaya yol açıyor

Birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan, dünyanın en büyük küresel salgınlarından biri olan koronavirüs enfeksiyonun seyri sırasında kanda pıhtılaşmaya neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Okuyan "Virüs başta kalp damarları olmak üzere aort damarı, beyin damarları, akciğer damarları ve pulmoner damarlar da pıhtılar oluşturarak akımın kesilmesine ve buna bağlı olarak kalp krizi, beyin felci, akciğer embolisi gibi olayların artışına yol açtı" şeklinde konuştu.

Beyin kanaması

İlaçlar felç yapabiliyor

Kovid-19 tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçlarında vücutta deformeye neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, "Kovid enfeksiyonu damar tıkanıklığı gelişiminde bir tetikleyici konumunda. Ağır hastalık durumları, stres, enfeksiyon, ateş risk faktörü olan kişilerde inmeyi tetikleyebiliyor. Hastalığın ağırlığı ile bağlantılı olarak ani gelişen felç vakalarında bir miktar artış oldu. Literatürde Kovid’e bağlı olarak gelişen felç vakalarında yüzde 25-30 oranında artış olduğu gösterildi" dedi.

Kovid-19 virüsünün akciğer damarlarında olduğu kadar uzun bir dönemde beyin üzerinde etkili olmadığını dikkat çeken Prof. Dr. Topçuoğlu "Kovid hastalarında uzun dönemde inme riskinde bir artıştan söz etmek spekülatif olur. İnme açısından düzenli kontrol yaptırılmasına gerek yok. Ancak kalp, akciğer ve böbrek tutulumları açısından enfeksiyon geçtikten sonra da kontroller sürmeli" açıklamasını yaptı.

Kalp krizi vakalarında artış

Kovid salgınına yakalanan ve tedavi gören kişilerde ani kalp rahatsızlıkları yaşandığını belirten Prof. Dr. Okuyan "Ancak Kovid öncesi dönemle karşılaştırırsak, kapanmalar ve karantina sürecinde insanlar hastaneye gitmeye çekindikleri için çoğu kişi kalp krizini evde geçirdi. Ancak çok ağır olanlar hastaneye gitti. Bu yüzden pandeminin ilk dönemlerinde vaka sayısında azalma bile görüldü. Kovid öncesi kalp krizi rakamları düşüktü şimdi daha yüksek demek doğru değil ama aktif Kovid geçiren hastaların kalple ilgili semptomlarla hastaneye başvuru sayılarında artış var" şeklinde konuştu. 

Kalp krizi

Akciğer kontrollerini ihmal etmeyin

Uzmanlar, bir solunum sistemi rahatsızlığı olan Kovit-19 virüsünün, genellikle akciğerde hasar bıraktığına ve bu nedenle sık sık akciğer kontrolü yapılmasının oldukça önemli olduğunu belirttiler. 

Ezbere kan sulandırıcı kullanmayın

Salgının kanda pıhtılaşmaya neden olduğunu halk arasında yaygınlaşmasından sonra birçok kişinin kan sulandırıcı kullanmaya başladığını belirten Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu "Diğer yoğun bakım hastalarında olduğu gibi koronavirüs hastaları da yoğun bakıma ve mekanik ventilatöre bağlı olup solunum desteğine ihtiyaç duydukları zaman pıhtı engelleyici kan sulandırıcıları mutlaka kullanmak gerekir. Covid-19’da da kullanılır. Ancak, beyin hastalıkları açısından enfeksiyonu hafif geçiren, yoğun bakım ya da oksijen desteği gerekmeyen düşük riskli hastalarda bu tip ilaçların kullanılmasının faydadan çok zararı olabilir. Aksine düşük de olsa mide kanamasına yol açan ilaçlar bunlar" dedi.

Uzun dönem sonuçları bilinmiyor

Hem kovid geçirmiş hem de hipertansiyon, diyabet, ritim bozuklukları, obezite gibi problemleri olan kişilerin kalple ilgili herhangi bir şikayetleri olması durumunda muhakkak doktora gitmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan "Hastalığı ağır geçirmiş kişilerde risk daha yüksek olmakla birlikte, hafif geçirenlerin de mutlaka kalbini kontrol ettirmesi gerekir. Akciğer tutulumu olmadan, hatta tedavi bile almadan Covid geçiren kişilerin aniden kalpten öldüklerini gördük" şeklinde konuştu. Virüsle ilgili uzun dönem sonuçlarınınhenğz bilinmediğinin altını çizen Prof. Dr. Okuyan "Kalp kası hasarının uzun dönemde nasıl bir seyir izleyeceğini bilmiyoruz. Virüs bazı yolları tetiklemiş olabilir. Bu durum kalpte başka problemlere yol açabilir" dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal