Beyin için en iyi müzik türü hangisi? Bilim insanları beyni en iyi şekilde çalıştıran müzik türünü açıkladı

Japonya’nın Tsubaka Üniversitesi’ndeki bilim insanları beyni en iyi şekilde çalıştıran müzik türünü açıkladı. Söz konusu müzik türü beynin performansını ciddi şekilde arttırıyor. Peki Beyin için en iyi müzik türü hangisi? Sorunun yanıtı haberimizde...

09.06.2022-16:02 - (Son Güncelleme: 09.06.2022-16:02) Beyin için en iyi müzik türü hangisi? Bilim insanları beyni en iyi şekilde çalıştıran müzik türünü açıkladı

Japonya’nın Tsubaka Üniversitesi’ndeki bazı bilim insanları, bir süredir yürüttüğü bir çalışmayı tamamladı. Bilim insanlarının yürüttüğü çalışmaya göre insan beynini en iyi şekilde çalıştıran müzik türü tespit edildi. Araştırma sonuçlarına göre ‘groovy’ müzik türü beynin performansını ciddi şekilde arttırıyor. Araştırma grubunun lideri olan Prof. Hideaki Soya, ‘’Sonuçlar şaşırtıcıydı" ifadelerini kullandı.

Beyin için en iyi müzik türü hangisi?

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan yeni bir araştırmada ABBA’dan Be Gees’e kadar birçok ünlü müzisyenin parçalarını içeren bu müzik türünün, dinleyicinin 'yürütücü işlevini' geliştirdiği ortaya kondu. Araştırmada beynin yürütücü işlevden sorumlu bölgesi 'sol dorsolateral prefrontal korteks'teki aktivite ve müziğin bu bölge üzerindeki etkisi incelendi.

Beyni en iyi çalıştıran müzik türü

58 kişinin beyni gözlemlendi

Araştırma ekibi, groovy diye nitelenebilecek, 120 BPM'lik (saniyede iki vuruş) ritme sahip, tempolu bir parça oluşturdu. Söz konusu parçanın dinletildiği 58 katılımcının beyni fonksiyonel yakın kızılötesi spektroskopisi (fNIRS) adı verilen bir beyin görüntüleme tekniğiyle gözlemlendi.

Parçayı dinledikten sonra olumlu görüş bildiren ve parçadaki hissi alabildiğini söyleyen katılımcıların beynindeki yürütücü işlev aktivitesinin arttığı saptandı. 'Groovy' (groove) müzik türü genellikle dans müziğiyle eşleştirilse de aslında ritmik şarkıların çoğunu kapsıyor. (Davul, elektrik bas veya kontrbas, gitar ve klavyeliler)


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal