Benzin ve motorine indirim mi geliyor? Araç sahipleri dikkat: Tarih belli oldu! Akaryakıt fiyatlarında kritik gelişme!

Petrol fiyatlarının gerilemesi birlikte akaryakıt fiyatlarında da son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Üst üste gelen benzin ve motorinlerdeki zam ve indirim haberlerine bir yenisi daha eklendi. Benzinin litre fiyatına 19 Temmuz Salı gününden geçerli olmak üzere 96 kuruş indirim geleceği öğrenildi.

18.07.2022-09:57 - (Son Güncelleme: 18.07.2022-10:04)

Yüksek enflasyonun ekonomik büyümeyi ve petrol talebini etkileyeceğine dair endişeler bir hayli artmışken petrol fiyatlarında son iki haftadır sert düşüşler meydana geliyor. Diğer taraftan, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de Kovid-19 vakalarında görülen artış ve getirilen yeni kısıtlamalar, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmakta. Ham petrol geçen hafta 91, brent petrol ise 94 dolar oranlarına kadar düşmüştü. Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler sebebiyle Rusya ile Ukrayna savaşından beri en düşük seviyesine ulaşan brent petrol, yeni haftada yukarı yönlü hareket etti. Brent petrol 100 doların üzerinde toparlanırken ham petrol ise bu seviyenin altında kalmayı sürdürüyor. Fiyatların yukarı yönlü hareket etmesinde ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif bir faiz artışına gitmeyeceğine yönelik beklentiler etkili oldu. Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan petroldeki düşüş sonrası benzin ve motorin fiyatları için indirim beklentisi gerçekleşmişti.


Benzine indirim geliyor

19 Temmuz Salı gününden itibaren benzin grubunda 96 kuruş fiyat indirimi bekleniyor. Motorinde ise fiyat değişikliğinin olmayacağı öngörülüyor.

Cuma günü benzin fiyatlarına 86 kuruş indirim yapılmış ancak resmi tatilin araya girmesi nedeniyle indirim gerçekleşmemişti. Cuma günü gerçekleşemeyen indirimin ardından indirim oranı da değişerek 96 kuruşa çıktı.

Litre fiyatı 22 lira 70 kuruştan satılacak

19 Temmuz Salı günü geçerli olacak indirimle birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 22 lira 70 kuruştan satılacak. Şuanda benzinin litresi 23 lira 66 kuruştan satılıyor. Motorinin litresi ise 25 lira 40 kuruş.

30 TL'ye kadar çıkan motorin fiyatına iki haftada 5,44 TL indirim yapılmıştı. 25 liranın altına gerileyen motorin son yapılan 84 kuruşluk zam ile yeniden 25 liranın üzerine yükselmişti.


Güncel akaryakıt fiyatları (18 Temmuz Pazartesi)

İstanbul

Motorin litre fiyatı 25,40 TL Benzin litre fiyatı 23,66 TL LPG litre fiyatı 10,52 TL

Ankara

Motorin litre fiyatı 25,49 TL Benzin litre fiyatı 23,76 TL LPG litre fiyatı 10,84 TL

İzmir

Motorin litre fiyatı 25,50 TL Benzin litre fiyatı 23,78 TL LPG litre fiyatı 10,64 TL

Akaryakıtta indirim formülü

Enerji Uzmanları ağır yaptırımlar karşısında zor durumda olan Rusya’nın ham petrolü iskontolu olarak satmaya başladığını belirterek, EPDK’nın nisan ayı raporu doğrultusunda Rusya’dan hem ham petrolde hem de motorinde Türkiye’nin ithalatın arttığını belirtiyorlar. Lakin petrolün Rusya’dan alınmasına karşılık olarak akaryakıt fiyatları İtalya’ya göre belirleniyor. Enerji Uzmanları pompa fiyatlarının yüksek piyasaya endeksli olduğunu ve bu durumdan vazgeçilirse ucuz benzin ile motorin fiyatlarını tabelalarda görebileceğimizi vurguluyor.

Uzmanlar ayrıca akaryakıt fiyatlarında indirim için tarih verilirken,  'Eğer Temmuz ayında merkez bankalarının faiz artırımı olursa piyasaları etkileyecek brent aşağı doğru gelecek. Benzin ve motorin fiyatı da nispeten mevsimsel etkisini bir kenara bırakırsak eylülden sonra uluslararası piyasalarda gevşeme başlar' şeklinde dedi. Dolar/TL kurunda bir değişiklik olmaz ise eylül sonu ekim başında benzin ve motorin litre fiyatlarının daha da geriye gelebileceğini belirtiyorlar.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal