Belediye nedir? Belediye ne iş yapar, görevleri nelerdir? Belediyenin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları

Gün içinde duyduğumuz belediye kelimesinin ne anlama geldiği, ne ifade ettiği merak edilmektedir. Sık sık karşımıza çıkan bu kelime devlete bağlı bir kurumu ifade eder. Belediye hakkında bilgi almak isteyenler için konuyu araştırdık. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

24.05.2022-10:44 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-10:44) Belediye nedir? Belediye ne iş yapar, görevleri nelerdir? Belediyenin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları

Her ilde bulunan belediyeler yer almaktadır. Ayrıca ilçelerde de belediyeler bulunmaktadır. Bu belediyelerin ne olduğunu tam olarak bilmeyen kişiler konu hakkında araştırma yapmaktadır. Devlete bağlı bir kurum olarak hizmet veren belediyeler denetim işlerini yürütmektedir. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

Belediye nedir, ne demektir?

Belediye; il, ilçe ve bucaklarda bulunan devlete bağlı bir kurumdur. Belediyeler, bulunduğu bölgelerdeki temizlik, aydınlatma, esnaf denetimi gibi birçok konuda kontrol yapmak ve denetlemek için var olan tüzel bir kişiliktir.

Belediye Nedir

Belediyelerin görevleri nelerdir?

Belediyeler her devlette var olan kurumlardır ve her kurumunda kendi özel bazı görev ve sorumlulukları yer almaktadır. Bir şehir, ilçe ya da bucaklarda yer alan belediyeler dışarıda gördüğünüz bütün yeşillik, tabela ya da yollardan sorumlu olan bir kurumdur. Belediyenin görevleri şu şekildedir:

Belediyeler alt yapı düzenlemesi yapmakla, su dağıtımı, kanalizasyon gibi her şeyle ilgilenmektedir. Su dünya üzerindeki en önemli şey olması nedeniyle bu suyun doğru bir şekilde kişilere ulaştırılması gerekmektedir. Belediyeler bu görevi en doğru şekilde yapmalıdır. Aynı şekilde kanalizasyonların tahliyesi de hastalık gibi sorunlara neden olmaması adına düzgün bir şekilde yapılmalıdır.

Çöp toplamak, çevre temizliği konuları da belediyeler tarafından yapılır. Bu görevin takibi ise Zabıta tarafından yapılmaktadır.

İmar belgelerinin izin ve tedarik görevi de belediyeye verilmiştir.

Bir şehirdeki ihtiyaçların belirlenmesi ve giderilmesi de belediyenin görevidir. Mesela pazar yeri açma, sanayi bölgesi yapma gibi görevler.

Belediyelerin halk için kurs açma yetkisi de vardır. Bunlar okul öncesi eğitim kursları, meslek kursları, kütüphane açmak gibi görevlerdir.

Belediyeler sağlık hizmetleri vermek ile görevlidir.

Nikah kıymak ve nikah kayıtları da belediyelerin görevidir.

İhtiyaç doğrultusunda ucuz konutların yapılmasına yardımcı olmak ve projelerin kontrolünü sağlamak destek vermek belediyeye devredilen görevler arasında yer almaktadır.

Belediyeler bölgelerindeki tarihi korumak ve kültür merkezleri açmak görevlerini de yerine getirmelidir.

Tiyatro, müze, sinema ve spor salonları belediyeler tarafından hayata geçirilmesi gereken proje ve görevlerindendir.

Belediye Ne İş Yapar

Belediye ne iş yapar?

Belediyeler oldukça önemli bir kurumdur. Çalışmalarını en iyi şekilde yapmaları durumunda bölgelerinin kalkınmalarına yardımcı olur. Bu nedenle belediyeler şehirleri için en iyisini yapmalıdır. Belediyelerin yaptığı işler şu şekildedir:

Kent planlaması yapmak ve çarpık kentleşmeyi önlemek,

Alt yapı sistemlerinin döşemesini gerçekleştirmek,

Çöp toplama işlemi yapmak,

Toplu taşıma işlemlerini geliştirmek ve çözmek,

Kadın sığınma evi açmak,

Öğrenci yurdu açmak,

Sebze ve meyve hali kurarak denetlemek,

Halk için seminer ve konferans düzenlemek,

Dere ıslahı yapmak olarak sıralanabilir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal