Belediye başkanı nedir? Belediye başkanı olmak için ne yapılır? Belediye başkanı görev ve yetkileri

Belediye başkanı hakkında bilgi almak isteyen kişiler konu hakkında araştırmalarını yapmaktadır. Belediye başkanı kimdir? Belediye başkanlarının görevleri nelerdir? gibi pek çok soru merak ediliyor. İşte Belediye başkanı hakkında merak edilen tüm detaylar…

11.06.2022-18:02 - (Son Güncelleme: 11.06.2022-18:02) Belediye başkanı nedir? Belediye başkanı olmak için ne yapılır? Belediye başkanı görev ve yetkileri

Bir ilçenin başkanlığı yapan kişiye belediye başkanı denmektedir. Kendi ilçesinde yapması gerek bazı görevleri bulunan belediye başkanları hakkında araştırmalar devam ediyor. Belediye başkanlarının hangi görevleri yerine getirdiği gibi pek çok soru da merak edilmektedir. İşte Belediye başkanı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Belediye başkanı kimdir?

Belediye başkanı, bir ilin ya da ilçenin başkanlık görevinde yer alan kişiyi ifade eder. Bir ilçedeki iç yapıları, yöneten, düzenleyen ve oluşan sorunlara çözüm bulan kişiye belediye başkanı denir. Belediye başkanları seçim yoluyla göreve gelmektedir.

Belediye başkanları, hükümete bağlı olarak görevlerini yerine getirirken bulundukları ilde ya da ilçede yapıya bağlı bulunan bütün herkesten sorumlu olan kişidir. Dünyada bir çok ülkede yer alan belediye sistemi ilçe ya da eyaletteki en üst yöneticiyi temsil eder. Belediye başkanları çoğunlukla seçim yolu ile göreve gelirken dünya da farklı yöntemlerde kullanılmaktadır.

 Belediye başkanlarının kararları yasaya uygun olmak zorundadır. Belediye başkanları da bir kuruma bağılı olarak görevlerini sürdürürler. Türkiye’de belediyeler İçişleri Bakanlığına bağlıdır. Belediye başkanlarının toplam başkanlık görev süresi de 5 yıl olarak yasada yer almaktadır. 5 yıl sonra tekrar yapılan seçimlerle eğer kazanırsa bir 5 yıl daha görev yapabilmektedir.

Belediye Başkanı Nedir

Belediye başkanlarının görevleri nelerdir?

Belediye başkanları, bulundukları yerdeki vatandaşın huzurunu sağlamak ve ilçedeki vatandaşların istekleri doğrultusunda yeni hizmetlerde bulunmak. Buna hazırlık ve çalışma yapmak gibi görevleri bulunmaktadır. Belediye başkanların ilçelerinin en iyi konumda olması için çalışmalarını sürdürürler. Belediye başkanı seçimi yapıldıktan ve seçildikten hemen sonra görevlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Belediye başkanlarının yapması gereken görevler şu şekildedir:

İlçenin menfaatlerini ön planda tutarak halkın istek ve doğrultusunda gelişmeler yapmak,

Belediyede bulunan çalışanları, şubeleri, organizasyonları ve diğer personelleri idare etmek ve yönlendirmek,

Belediyenin finans ve idari hükümetinde belli yöntemler oluşturarak mali ve finansı doğru yönetmek,

Belediyeyi ya da ilçeyi resmi ve tüzel olarak temsil etmek ve bununla birlikte kendi yerine başka birisini vekil olarak da gösterebilmek ve gönderebilmek,

Kurul ile belediye arasındaki mecliste başkanlık yapmak,

Belediye kurulu tarafınca alınan yargıları yerine getirmek ve gerçekleştirmek,

Belediye içerisinde yer alan bütün kurum ve kuruluşların kontrolünü sağlamak,

Belediyenin hizmet verdiği vatandaşların gereksinimlerini ve huzurunu sağlayıp isteklerini dinlemekle sorumlu olup halk ve ilçe için yararına yönelik çalışmalar yapmak,

Belediyenin refah seviyesini ve sokakların temizliğini yüksek tutmak,

Belediye Başkanının Görevleri

Nasıl belediye başkanı olunur?

Bir ilçedeki en yüksek makam olan belediye başkanlığı için kişilerin belli şartları taşıyor olması gerekmektedir. Kanunlarla belirli olan bu kuralların dikkate alınması gerekmektedir. Belirlenen koşulları sağlayan kişilerin seçimlerden en az 30 gün önce YSK yani Yüksek Seçim Kuruluna adaylığını beyan etmesi gerekmektedir. Bu durum herhangi bir parti üyesi olmayan adaylar için geçerlidir.

Bir partiye üye olan kişilerin adaylık beyanlarını ez az 2 ay önce yapması gerekmektedir. Ön seçimde isse 10 gün önce beyan yapılması gerekir. Adaylık prosedürlerinden sonra yapılan halk oylaması ile belediye başkanı seçilir. Aday olacak kişilerin kanunlara göre taşıması gereken özellikler şu şekildedir:

TC vatandaşı olması gerekir,

25 yaşını bitirmiş ve 25 yaşından büyük olanlar kişiler adaylıklarını koyabilirler,

Aday olduğu yerde en az 6 ay yaşıyor ve oturuyor olması gerekir.

Sicilinde her hangi bir suç yer almaması gerekir,

Erkek adaylar için askerlik görevini bitirmiş ya da muaf olunması gerekir,

Adaylık için herhangi bir eğitim ve cinsiyet ayrımı yapılmaz,

1580 numaralı belediye yasasına münasip 61, 63, 76, 91. Maddelerine uygun olarak görevden alınmış olan belediye başkanları yine bu görevi alamaz ya da aday olamaz,

Bağımsız adaylar dışında siyasi bir partiden aday olmak isteyen bireyin şüphesiz partisinde bulunan kendi özel şartlarını yerine getirmekle sorumludur. Bu koşul parti tarafından istenmektedir.

Adaylardan en fazla oyu alan kişi yeni aday olarak göreve gelir,

Belediye başkanı olunamayacak şartlar ise şu şekildedir:

6 aydan uzun hapis cezası alan ve ağır hapis yargısı bulunan kişiler,

Taksirli suç haricinde dolandırıcılık, rüşvet, hırsızlık ya da hükümetin sırrını açığa çıkarmak suçlarını işleyen kişiler,

Bu belirtilen şartlar doğrultusunda uygun olan kişiler aday olabilirler. Göreve gelen aday 5yıl görevde kalacaktır. Seçimler 5 yılda bir ve Mart ayında yapılır.

Belediye başkanı seçilme yaşı / olma yaşı kaçtır?

Geçtiğimiz senelerde alınan yeni karar sonrasında belediye başkanlığı yaşı aşağıya çekildi. 18 yaşını dolduran herkes şartları sağlaması durumunda belediye adayı olabilecektir.

Belediye başkanı görev süresi ne kadardır, kaç yıldır?

Belediye başkanı seçilen bir kişi en fazla 5 yıl görev yapmaktadır. Bu süreyi dolduran kişiler yeni seçimlerde tekrar adaylıklarını koyabilirler. Aday olması ve seçilmesi durumunda belediye başkanlığı görevine devam edecektir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal