Bel Tümörü Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Omurga ve omurilik tümörü şeklinde görülmekte olan bel tümörü ile ilgili önemli bilgileri derledik. Bel tümörü neden olur? Bel tümörünün türleri nelerdir? Bel tümörünün belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

24.12.2021-11:51 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-16:54)

Bel tümörü birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan birisidir. Bel tümörü; omurga ve omurilik tümörü şeklinde görülmektedir. Bel tümörü; kişinin yürümesini ve ısıya karşı duyarlılığını etkileyip bel ve çevresindeki organlarda ağrıya yol açmaktadır.

Bel tümörüne yol açan nedenler henüz net olarak bilinmektedir fakat birincil sebebinin genetik faktörler olduğu, kalıtım yolu ile aktarıldığı düşünülmektedir. 

Bel tümörünün; gliom, astrositom, kordoma, ependimoma, meningiom, neurofibrom ve neurofibrom olmak üzere 7 türü bulunmaktadır.

ERKEN TANIDA SIRT AĞRISI ÖNEMLİ BİR SEMPTOM

Bel tümörü, meydana geldiği bölgeye göre ve hastalığın türüne göre farklı semptomlara yol açmaktadır. Semptomlardan en çok öne çıkan sırt ağrısıdır, bu belirti tümörün erken teşhisinde önemli bir rol oynamaktadır. 


Bel tümörünün belirtileri;

- Tümörün oluştuğu bölgede ağrı

- Bağırsak ya da mesanede (idrar kesesi) işlev kaybı

- Isıya, soğuğa ve ağrıya karşı duyarlılığın azalması, hissizleşme

- Sırtta başlayan ve vücudun diğer kısımlarına da yayılan bir ağrı

- Geceleri daha da şiddetlenen bir sırt ağrısı

- Yürümede zorluk yaşama (Bazen bu zorluk, yürürken düşmeye de sebep olabilir)

- Kol ve bacakta hissizlik ile kas zayıflığı

- Vücudun çeşitli kısımlarında kas zayıflığı (Orta veya daha büyük seviyelerde de gelişebilir

Bel tümörünü teşhis etmek için bazı yöntemler bulunmaktadır bu yöntemler; spinal manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT) ve biyopsidir.

OMURİLİK TÜMÖRÜ ÖLÜMCÜL MÜDÜR?


Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökalp Silav, omurga ve omurilik tümörünün ölüm riski ile ilgili şunları kaydetti: ''Omurga tümörleri genellikle farklı bir kanserden kaynaklanan metastaz tümörleridir. Bu hastalarda tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastadan hastaya farklılık gösteren durumlar söz konusudur. Beyin tümörlerinde hızlı yayılım gösterdiği durumlarda hastanın kaybedilmesi mümkündür ancak omurilik tümörleri bu bakından diğer tümörlerden farklılık gösterir. Omurilik tümörü beyne, kalbe ya da solunum merkezine yakın bir bölgeye yerleşmişse ölüm riski bulunabilmektedir. Ancak bunu dışında omurilik tümörleri hastanın ölümüne değil tedavi edilmezse zaman içerisinde felç geçirmesine neden olabilmektedir. Hasta omurilik tümörü olsa da hayatını devam ettirebilir ancak gerekli tedavileri almazsa zaman içerisinde uzuvlarını kullanamamak ve tümörün bulunduğu bölgeye göre boyundan ya da belden aşağı felç riskiyle karşı karşıyadır.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal