Beklenen İstanbul depremi ile ilgili korkutan tahmin! Japon depren uzmanı İstanbulluları böyle uyardı

Yıllardır beklenen İstanbul depremi konusunda Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den herkesi korkutacak bir uyarı geldi. Uzman isim, deprem için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi.

28.08.2023-16:08 - (Son Güncelleme: 28.08.2023-16:49) Beklenen İstanbul depremi ile ilgili korkutan tahmin! Japon depren uzmanı İstanbulluları böyle uyardı

Yaklaşık 22 yıl önce gerçekleşen büyük İstanbul depreminin bir yenisinin daha yaşanması bekleniyor. İstanbul genelindeki yapıların eski ve güvenli olmayışı sebebiyle uzmanlardan art arda önlem uyarıları geliyor. Uyarıların bir yenisi ise  Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den geldi. Uzman isim, depremin büyüklüğü ve zamanlamasıyla ilgili "7.6, 7.9'a kadar gidebilir diye ben söylüyorum. Deprem geliyor. 1 sene sonra, 1 ay sonra hatta 1 hafta sonra da olabilir" dedi.

İstanbul'da tehlikeli bölgeler

İstanbul'daki en riskli ilçeleri sıralayan Moriwaki, CNN Türk'e yaptığı açıklamada "Riskin en yüksek olduğu bölgeler Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece ve Fatih tarafında da yumuşak zeminler var. Anadolu yakasında Tuzla, Pendik ve deniz kenarı tarafları. Avrupa yakasında söylediklerim de komple deniz kenarı" diye konuştu.

Zeminin önemini vurgulayan Moriwaki "Sert zeminse sıkıntı yok. 99 depreminde de bunu gördük. Uzaklığına rağmen Avcılar'da çok hasar oldu; Zeytinburnu'nda, Ataköy'de sallantı çok oldu. Zemin yumuşak ise sıkıntı var. Mesela Hatay tamamen kötü, neden? Hatay tamamen yumuşak zemin." dedi.

Zeytinburnu'ndaki binalar için konuşan Moriwaki, "Bu binalar yapışık ve hepsi 2000'den önce yapıldı. Bu binalarda çok hasar olacak" ifadelerini kullandı. Moriwaki depremin büyüklüğü ve zamanlamasıyla ilgili "7.6, 7.9'a kadar gidebilir diye ben söylüyorum. Deprem geliyor. 1 sene sonra, 1 ay sonra hatta 1 hafta sonra da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.


Ceyda Bıyıklıoğlu
ceydabiyiklioglu@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal