Bedelli askerlikte kurallar değişti: Bakaya ve kaçaklar da bedelli askerlikten faydalanabilecek! İşte yeni koşullar ve şartlar! Bu sabah yürürlüğe girdi

Askeri Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan kanunla birlikte bedelli askerlik şartlarındaki değişiklikler de belli oldu. Peki, bedelli askerlikten kimler faydalanabilecek? İşte detaylar...

13.07.2022-10:05 - (Son Güncelleme: 13.07.2022-10:21) Bedelli askerlikte kurallar değişti: Bakaya ve kaçaklar da bedelli askerlikten faydalanabilecek! İşte yeni koşullar ve şartlar! Bu sabah yürürlüğe girdi

Resmi Gazete'de yayımlanan Askeri Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'daki değişikliklere göre, firar ve izin tecavüzü gibi suç kayıtlarıyla alakalı hakkında ön inceleme olmasından dolayı ifade almayı imkansızlaştıran zorunlu durumlarda, ilgili şahsın ifadesine başvurulmayacak.

Genelkurmay Başkanının yaş haddi uzatıldı

Yükümlü erbaş ile erlerden askeri araç kullanmak ile görevlendirilmiş olanlar, araç kazasından dolayı harp malzemesine zarar vermek suçundan ya da ağır kusurdan dolayı mahkum edilmelerinin dışında, aracın kullanımından dolayı oluşmuş olan zararı tazmin ile sorumlu tutulmayacak. Genelkurmay Başkanının yaş haddi, 1'er senelik süre ile 72 yaşına dek Cumhurbaşkanı tarafından uzatılabilecek.

Astsubay kademelerine düzenleme

Yapılan yeni düzenlemeyle, Yükseokul'lardan mezun astsubaylar, bir kademe intibakı sağlanarak 9. derecenin 2. kademesinden görevlerine başlayacak. Görev başındaki ve emekliye ayrılmış personellere de bir kademe intibakı yapılacak. Kanun ile, minimum iki sene ve daha uzun süreli yükseköğrenim eğitimi almış astsubayların olduğu derece ile kademeye bir kademe ilavesi yapılacak.

100 milyon liraya yükseldi

Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehteran ile bando faaliyetinde bulunanlarla üniversite gibi askeri kuruluşlarda döner sermaye kurulacak. Kanun ile, MSÜ, kuvvet komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ile Askeri Sağlık Hizmetleri Geneler Müdürlüğü'nün bünyesinde yer alan döner sermaye işletmelerine tahsis edilen sermayenin toplamı 100 milyona yükseltildi. Tahsis edilen bu miktar Cumhurbaşkanı kararı ile beş katına kadar çıkartılabilecek.

 bedelli askerlik

Bedelli düzenlemesi

Kanun ile yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olup bedelli askerlikten faydalanamayan yükümlülerin söz konusu hizmetten yararlanabilmesine olanak sağlanacak. Askerliğe elverişli kararı verilenler de bedelli askerlik yapabilecek. Ödenecek bedelin miktarı, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur maaşı katsayısı dikkate alınıp belirlenecek. Seçimden sonra bedelli askerlik yapma hakkı kazanıp da cayan kişilere yeni bir hak tanınmayacak. Bedelli askerlikten, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; müracaat tarihine dek yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olan kişilerden, bedelli askerlik hizmetine başvurup da seçimden önce cayanlar ya da müracaat tarihi itibari ile 2 ay içerisinde ödemesini yapmayanlar faydalanamayacak.

Daha çok bedel ödeyecekler

Kanun ile yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olan yükümlülerin, diğerlerinden daha çok bedel ödemesi yaparak askerlikten yararlanması hedefleniyor. Müracaat tarihine dek yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olanlarla ilgili, yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya kalınan tarih itibari ile müracaat tarihine dek geçen sürenin her ayı adına ödenecek tutara ilaveten ek bedel alınacaktır. Ek bedeller, 3500 gösterge rakamının ödemenin yapılmış olduğu gün geçerli memur maaşı katsayısıyla geçerli mazeretler dışında yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplamdaki sürenin her ayının çarpılması sonucunda bulunacaktır. Belirlenmiş olan ek bedele esas sürenin hesaplanmasında, 1 ya da 30 gün 1 ay kabul edilecektir. 1 aydan fazla olan günler müteakip aya eklenip hesaplanacaktır.

Döviz ile askerlik kapsamı dışında kalanlardan; ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri ya da herhangi bir takvim yılında toplam 184 gün ve daha fazla süre ile yurt içinde bulunduklarında döviz ile askerlik kapsamından çıkarılmış olanlar, yurt dışı temsilciliklere ya da askerlik şubelerine 31 Aralık 2025 tarihine dek müracaat ederek, 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımının sonucunda bulunacak miktarı, müracaat tarihinde Merkez Bankası tarafından tespit edilmiş olan döviz alış kuruna göre avro ya da karşılığınca konvertibl yabancı ülke parasını müracaat tarihi itibariyle on iş gününde ayrıca ödemeleri durumunda; önceden ödedikleri miktar, müracaat tarihinde düzenlemede öngörülmüş tutarın altında olanlar, eksik kalan tutarı müracaat tarihi itibariyle on iş gününde ödemeleri durumunda askerlik hizmetlerini yapmış sayılacaklardır.

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal