Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyon Belirtileri

Bebekler sıklıkla üst solunum yolu hastalıklarına yakalanırlar. Birçok farklı türde üst solunum yolu rahatsızlığı vardır. Peki, bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Neler yapılmalıdır?

03.07.2020-14:10 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-14:09) Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyon Belirtileri

Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyon semptomları çıktığında mutlaka doktora danışılmalıdır. Bir doktora danışıldıktan sonra evde bazı doğal yöntemlerle rahatsızlığın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde üst solunum rahatsızlığı belirtileri şunlardır:

• Bebeklerde huzursuzluk, hafif ateş

• Burun tıkanıklığı

• Bebekte uyku sorunları

• Kusma ya da ishal ( Bazen )

• Biraz daha yaşı büyük çocuklarda ise burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı, hafif öksürük, halsizlik, geniz akıntısı vb.

Bu belirtiler bebeğinizde bulunuyorsa üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilir. Bebeğinizde alerji sorunu varsa ya da bağışıklık sistemi zayıfsa bu enfeksiyonları daha ağır geçirebilir. Bu bebeklerde solunum yollarının daralma riski bulunuyor. Viral ve bakteri kaynaklı problemler daha kolay meydana geliyor.

Bebeklerde Üst Solunum Hastalıkları Nasıl Geçer?

Bebeklerde üst solunum enfeksiyon belirtileri genelde soğuk algınlığı olarak kendini gösterir. Üst solunum enfeksiyonları bademcikler, farinks (boğaz), burun, kulaklar ve solunum borusunun üst bölümünde meydana gelir.

Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı en sık görülen üst solunum hastalıkları belirtileridir. Viral üst solunum rahatsızlıklarında kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Soğuk algınlığı için birçok ilaç piyasada satılmaktadır ancak bunlar genellikle gereksiz olarak kullanılır. Fazla kullanmak zarar verir; özellikle bebeklerde daha dikkatli olmak gerekir.

Antibiyotik kullanımı ise üst solunum yolu hastalıklarında etkili değildir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına virüsler yol açar; antibiyotikler ise bakteri yok etmede etkilidir.

Doktor önerisi dışında antibiyotik kullanımı bakterilere karşı da direnç geliştirebilir ve bir süre sonra ihtiyaç duyulduğunda etkili olmaz.

Bebeklerde soğuk algınlığına karşı etkili yöntemler arasında onların bağışıklığını güçlendirmeye yönelik doğal önlemler yer alır.

Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu için Doğal Yöntemler?

Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri ortaya çıktıktan sonra veya öncesindeki bazı yöntemler ve önlemler bebeğinizi rahatlatabilir, hastalıklara karşı onu koruyabilir.

Bebeklerde uygulamalar için daima bir doktora danışmayı unutmayın. Evde uygulayabileceğiniz ve bebeğinizin üst solunum yolu rahatsızlıklarında etkili olabilecek bazı doğal yöntemler şunlardır:

• Bebeklerde sıvı alımı arttırılmalıdır

• Bulundukları oda sık sık havalandırılmalıdır

• Sigara dumanına maruz bırakılmamalılar

• Ateş soğuk algınlığında nadir görülür; doktorun önerdiği bir ateş düşürücüyü kullanabilirsiniz ( Ateş 38 derecenin üzerindeyse)

• Ilık tavuk suyu çorbası içirebilirsiniz

• Burun temizliğinin yapılması

• Öksürük durumunda 18 aydan büyük bebekler için ılık su, limon suyu ve 1 kaşık bal karışımı hazırlayabilirsiniz

• Çörek otu yağı içirerek (2-3 damla yeterlidir) bebeğin boğazı rahatlatılabilir

Üst solunum yolu enfeksiyonları genelde birkaç gün sürer. Alerjik bebeklerde bu rahatsızlık daha ağır geçtiği için daha fazla dikkatli olunmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal