Bebeklerde menenjit belirtileri yetişkinlere göre biraz daha farklıdır. Bundan dolayı anlaşılması çok kolay değildir. Hem ciddi hem de tedavisi zor olan bir hastalıktır. Genel olarak görülme sıklığının 5 yaş altındaki çocuklarda çok fazla olduğunu hemen ifade edelim. Bu hastalığın belirtileri ve nedenleri ile tedavisine dair haberimizi okuyabilirsiniz.
Bebeklerde Menenjit Nedir?
Memenjit, beyinde bulunan ve burayı başarılı bir biçimde saran iltihaplanması demektir. Bundan dolayı çok ölümcül bir hastalıktır. Hem erken zamanda teşhis edilmesi hem de bir an önce tedavisine başlanması şarttır. Hastalığın ortaya çıkışına baktığımız zaman bakteriyemi olarak bilinen bir yapının buna neden olduğunu görmekteyiz. Farklı klinik bulgular vardır.
Bebeklerde Menenjit Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde menenjit belirtileri olarak bilinen birden çok semptom söz konusudur. Bunların genellikle yetişkinlerde görülenden çok daha farklı olması gibi bir durum vardır. Aynı zamanda anlaşılması kolay değildir. Bunlar şöyledir;
Bir ya da birden çok belirtinin ortaya çıkmasının ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Bebeklerde Menenjit Neden Olur?
Bebeklerde menenjit nedenleri içinde en çok karşımıza çıkan rahatsızlık pnömokoklar olarak bilinir. Bunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan zatürre, sinüzit ve orta kulak iltihabı da söz konusudur. Kesinlikle bu konuda önlem almak şarttır. Özellikle ülkemizdeki genel aşı kampanyası çerçevesinde sorun çözülür. Mengikoklar ve listeria olarak bilinen daha farklı bakterilerin de bu hastalığa neden olduğu anlaşılmıştır.
Bebeklerde Menenjit Komplikasyonları Nelerdir?
Bebeklerde menenjit belirtileri söz konusu olduğu vakit doktora gidilmelidir. Bu rahatsızlık kaynaklı birden çok komplikasyon görülebilir. Bunların içinde işitmede ortaya çıkan bozukluklar, epilepsi, ölüm, şok, böbrek yetmezliği, yürüme problemleri, bellek sorunları, görme bozuklukları, beyin hasarı söz konusu olabilir.