Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığı ortadan kaldıran doğal yöntemler

Uzm. Dr. Hasan Ünlütürk, her yaştan kişiyi etkileyen kabızlığın bebekler üzerindeki etkisi hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Kabızlık sorununun ebeveynler tarafından fark edilmediğinde bebek sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çizen uzman isim önemli konulara değindi.

31.03.2022-14:11 - (Son Güncelleme: 31.03.2022-17:35) Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığı ortadan kaldıran doğal yöntemler

Bebeklerde kabızlığı ortaya çıkaran faktörlerden bahseden Uzm. Dr. Hasan Ünlütürk, 6. aydan sonra ek gıdalara başlanılması ile birlikte bebeklerde kabızlık sorununun görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

Bebeklerde kabızlığı etkileyen faktörler 

- İnek sütü

- Pirinç içerikli mamalar

- Lif yönünden fakir gıdalar

- Sıvı alımında yetersizlik

- Stres

- Enfeksiyonlar

- Kronik hastalıklar

Bebeklerde kabızlık sorununu çözmenin yollarını sıralayan uzman isim şunları kaydetti:'' Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır.

Kabızlık sorunu olan bebeklerde bacaklara bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsaklarda hareketlenmeyi tetikleyerek dışkılamayı kolaylaştırır. Benzer bir etki yaratmak için, alternatif olarak, oyuncakların bebeğin karnına koyulması suretiyle bebeğin oyuncağa ulaşması için karın kaslarını çalıştırması sağlanabilir.

Bebeklerin karnına tek elle yumuşak, dairesel hareketlerle masaj yapılması yoluyla bağırsak hareketleri artırılabilir. Bebeklere ılık banyo yaptırılması bağırsak hareketlerini tetiklediği için yararlı olabilir.''

Bebeklerde kabızlık nasıl önlenir?

Uzm. Dr. Hasan Ünlütürk, kabızlık sorununu önlemenin yollarını da açıkladı. Dikkat edilmesi gereken noktalara değinen uzman isim, '' Bebeklerde kabızlığın gelişmesini tetikleyen koşul ve etkenlerin ortadan kaldırılması, özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlığı önlemek için yeterli olur. Bu anlamda, aşağıdaki tedbirlerin günlük hayata tatbik edilmesi ile bebeklerde kabızlık sorunu önlenebilir'' dedi.

Kabızlığı önleyen 4 faktör

Bebeklerde kabızlık nasıl önlenir?

Gün içinde bebeklerin bol sıvı almasının temin edilmesi oldukça faydalı olduğunu söyleyen Ünlütürk, kabızlığı önlemek için izlenilmesi gereken adımları şöyle sıraladı: ''6 aydan küçük bebeklerde düzenli anne sütüyle beslenme yeterli olurken; 6 aydan büyük bebeklerde günlük 900 ml’ye kadar sıvı alımı önerilir. Ek gıdalara başlanılmasıyla birlikte meyve suyu tüketimi tercih edilebilir. Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi, laksatif etkiyle kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminlerin teminini sağlar. 6.aya kadar bebeklerde sadece anne sütü ile beslenme yapılmalıdır. 6. aydan önce herhangi bir katı gıdaya başlanmamalıdır. 6.ay sonrasında bebeğe verilecek ek gıdaların arasında lif içeriği yüksek fasulye, tahıl, bezelye gibi besinler olmasına dikkat edilmelidir. Bebeklerin günlük aktivitede bulunması; karın masajı, bacakların karna doğru hareket ettirilmesi gibi bağırsak hareketlerini teşvik edici hareketlerin yaptırılması faydalıdır.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal