Bebeklerde İltihaplı Sivilce

Bebek sivilcesi genelde yeni doğan bebeklerin cildinde oluşur. Yüzün herhangi bir yerinde ortaya çıkabildiği gibi daha çok alın, yanaklar ve burun bölgesinde görülmektedir. Bebeklerde sivilce görülmesi yaygın ve geçici olmakla beraber tıbbi tedavi gerektirdiği de olmaktadır.

18.06.2018-17:40 - (Son Güncelleme: 18.06.2018-18:04) Bebeklerde İltihaplı Sivilce

Bebek sivilcesi genelde yeni doğan bebeklerin cildinde oluşur. Yüzün herhangi bir yerinde ortaya çıkabildiği gibi daha çok alın, yanaklar ve burun bölgesinde görülmektedir. Bebeklerde sivilce görülmesi yaygın ve geçici olmakla beraber tıbbi tedavi gerektirdiği de olmaktadır.

 Bebeğinizin cildinde endişe verici bir değişiklik gözlemlerseniz mutlaka bir doktora gösterilmelidir. Bebek sivilceleri genellikle üç-dört ay içinde kendiliğinden kaybolur. Bebek sivilceleri genellikle yanaklar, alın ve burun bölgesinde püstüller ya da küçük kırmızı tümsekler şeklinde olmaktadır. Çoğunlukla doğumdan sonraki ilk 2-4 hafta içinde gelişir. Bebek huysuzlaştığında ya da ağladığında sivilceler daha da kötüleşebilmektedir. Çoğu bebekte aynı zamanda burun, çene ya da yanaklarda küçük beyaz tümsekler de gelişmektedir. Bu sivilceler miliaria olarak bilinmektedir. Bu tür sivilcelerde bebek mutlaka doktora gösterilmelidir.

BEBEKLERDE SİVİLCE NEDENERİ

Nedenleri; Bebek sivilcelerinin kesin olarak nedeni belli değildir. Her ne kadar araştırmacılar bu tür sivilcelerin kesin nedenini belirlememiş olsalar da hormonlarla bağlantılı olduğu sanılmaktadır. Genel görüşe göre, gebeliğin son döneminde anne vücudundan bebeğe geçen hormonlar nedeni ile bebeğin cildindeki yağ bezleri fazla aktif hale gelmekte ve beraberinde gelişme aşamasında olan gözeneklerin tıkanmasına yol açmaktadır. Bunun sonucunda sivilce oluşturmaktadır. Hormon etkisi nedeniyle bir cilt bozukluğu olmasının yanında çevresel bazı etkenlerde yayılmasına ve artmasına yardımcı olabilmektedir. Özellikle beslenme sırasında ağız etrafında biriken salya, yemek karışımı, gözeneklerin tıkanmasını neden olmakla beraber, cildi tahriş eden kumaşlar ya da temas eden bazı ürünler de neden olabilmektedir, hatta sorunu artırabilmektedir.

Teşhis ve Testler; Sivilcelerin teşhisi için özel bir test yapılmasına gerek yoktur. Genelde görsel olarak yani bakılarak teşhis edilebilir.
 
Tedavi ve İlaçlar: Bebek sivilcesi genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi tedavi yapılmasına gerek kalmamaktadır. Çok rastlanılmasa da bazı durumlarda, sivilceler aylar hatta daha uzun sürdüğü de olabilmektedir. Bebekteki sivilceler uzun süren inatçı sivilceler ise, doktora danışarak iyi gelecek bir ilaç ya da krem yazdırılabilir. Bebeğinizi doktora göstermeden reçetesiz ilaçları kesinlikle kullanmayınız. Bebek cildi hassas olduğu için zarar görmesi muhtemeldir.
 
Dikkat Edilecek Hususlar: Biliyorsunuz, yetişkinlerde oluşan sivilcenin hemen tedavi edilmesi tavsiye edilir. Bu sivilceler çoğu zaman kendiliğinden geçmez, psikolojik olarak rahatsızlık verir ve iz bırakma riski vardır. Bebeklerde ise durum farklıdır. Zaten kısa zamanda iyileşmesi öngörüldüğü için bazı durumlarda tıbbi tedaviye gerek duyulmaz. Ayrıca yetişkinlerde ya da ergenlikteki gibi psikolojik etkisi de yoktur, çünkü bebeğin umursamadığı bir konu varsa oda dış görünüşüdür.
 
BEBEKLERDE SİVİLCE İÇİN TAVSİYELER
  • Bebeklerde sivilceyi, kendiniz tedavi yollarını denemeyin. Kesinlikle, reçetesiz ilaçlar, kremler, maskeler, cilt kurutucu sabunlar, bitkisel tedaviler doktora danışmadan uygulamayın. Bu tedaviler yetişkinlerde fayda sağlasa da bebeklerde cilt tahrişine neden olacaktır.
  • Fazla yağlanmayı almak ve gözenekleri açık tutmak için günde bir defa bebeğin yüzünü yıkamanız ve yumuşak bir bezle kurulamanız yeterli olacaktır. Ama fazla ovalamaktan ve yıkamaktan kaçınmalısınız. Çünkü Cildi kurutmak ya da tahriş etmek sorunu büyütecektir.
  • Bebekte oluşan yumruları sıkmayın, patlatmayın. Bebeğinde bunu yapmasını engellemeye çalışın
  • Bebeğin cildinde yağlı kremler ve losyon kullanmamaya dikkat edin. Eğer kullanılan ürün sivilcelerde iyileşme göstermiyor hatta artışa sebep oluyorsa mutlaka değiştirin.
  • Ağız çevresinin uzun bir süre nemli kalması özellikle çene bölgesindeki sivilceleri çoğaltabilir. Bu bölgeyi düzenli olarak kurulayın. Sürekli bez bulundurmak veya bebeğe önlük giydirmek faydalı olacaktır.
  • Yukarıda yazılanlar eğer birkaç ay içerisinde geçmezse mutlaka bebeği bir doktora muayene ettirmelisiniz. Doktorunuz gerekli görürse bebeğin cildine uygun ve sağlıklı bir tedavi yöntemi önerecektir.

    Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın




DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal