Bebek pudrasında kansere yol açtığı bir madde olduğu için o firmaya binlerce dava açılmıştı! Bebek pudrası üretiminin durdurulacağını açıkladı!

Kanser davaları bebek pudra markası olan Johnson Johnson'ın sonunu getirdi. Johnson Johnson firması önümüzdeki yıldan itibaren bebek pudrası üretim ve satışına son verecek.

12.08.2022-15:11 - (Son Güncelleme: 12.08.2022-17:32) Bebek pudrasında kansere yol açtığı bir madde olduğu için o firmaya binlerce dava açılmıştı! Bebek pudrası üretiminin durdurulacağını açıkladı!

Johnson & Johnson (J&J) firması gelecek yıldan itibaren dünya çapında ana maddesi talk olan bebek pudrası üretim ve satışına son veriyor. Onun yerine bebek pudrasını tamamen mısır nişastası ile yapmaya geçiyor. Söz konusu karar, şirketin bu ürünü ABD'deki satışının durdurulmasından iki yıl sonra geldi. Talk pudrasına asbest karıştırıp, yumurtalık kanserine yol açtığını iddia eden binlerce kadın J&J firmasına dava açmıştı. Ancak  şirket onlarca yıldır devam eden bağımsız araştırmalara göre ürünün güvenli olduğu iddiasını devam ettiriyor. Söz konusu şirketin yaptığı son açıklamada, "Dünya çapında yaptığımız ürün değerlendirmesinin bir parçası olarak, bebek pudrasında tamamen mısır nişastasına dayalı ürünlere geçme yönünde ticari bir karar aldık" denildi. Şirket mısır nişastasından yapılan bebek pudrasının halen dünyanın birçok ülkesinden satılmakta olduğunu da açıklamalarına ekledi. J&J, talk ile yapılan bebek pudrasının da güvenli olduğunu vurgulayarak, "Dünyanın dört bir yanında uzmanların onlarca yıldır sürdürdüğü bağımsız bilimsel çalışmalarda vardığı, talk ile yapılan Johnson's bebek pudrasının güvenli olduğu, asbest içermediği ve kansere yol açmadığı tespitlerinin tamamen arkasındayız." dedi. Şirket 2020 yılında Kanada ve ABD'deki açılan davalar ve ürünün güvenliği konusundaki 'yanlış bilgilendirmeler' ve talebin azalması sebebiyle talka dayalı bebek pudrasının satışını durdurmuş, fakat dünyanın diğer yerlerinde satışı sürdürme kararı aldığını açıklamıştı.

İddiaların sebebi ney?

İddiaların sebebi ney?

Bebek pudrasında kullanılan talk, belli alanlarda yer altından çıkarılan bir madde ve çıkarıldığı damarlar kansere yol açan asbest maddesinin de bulunduğu bölgelere yakın. 2018 yılında Reusters haber ajansı tarafından yürütülen bir araştırma sonucunda, J&J'nin, onlarca yıl talk ürünlerine asbest karıştığından haberdar olduğu iddia edilmişti. Reuters'in araştırmalarına göre, şirketin iç kayıtları, deney tanıklıkları ve diğer kanıtlar, J&J'nin 1971 ile 2000'lerin ilk yıllarında kullandığı ham talk ve işlenmiş pudrada yapılan testlerde zaman zaman küçük miktarlarda asbest çıktığını gösteriyor. Asbest kirlenmesi kanıtı mahkemelere ve Kongre üyelerine sunulan belgeler ve medyada yer alan haberlere karşın şirket çıkan iddiaları sürekli reddetti. 2021 yılının Ekim ayında J&J talk konusundaki iddialarla uğraşması amacıyla LTL Management adlı bir bağlı şirket kurdu. Ancak bu şirket kısa süre sonra iflasını açıkladı ve bu da hala devam etmekte olan tazminat davalarını durdurmasına neden oldu. İflasını açıklamadan önce şirketin sonuçlanan davalarda ve mahkeme dışı anlaşmalarda ödeme gereken tazminatlar 3.5 milyar dolara ulaşmıştı. Bunların arasında şirkete dava açan 22 kadına verilmesine karar kılınan milyarlarca dolarlık tazminatlar da var. Nisan ayında hissedarlardan gelen talk bebek pudrasının satışının dünya çapında durdurulması önerisi reddedilmişti. Johnson's bebek pudrası 130 yıldır satılan ve şirketin "aile dostu" imajının sembolü haline gelen bir üründü.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal