Bayramda mesai yapanlar ne kadar maaş alacak? Bayramda çalışacak olanların alacağı ücret

Ramazan Bayramı’nın yaklamasıyla birlikte bayramda çalışacak olanlara çifte maaş müjdesi geldi. Bayramda mesai yapanların alacağı maaş merak ediliyor. Peki Bayramda mesai yapanlar ne kadar maaş alacak? Yanıtları haberimizde...

18.04.2022-12:26 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-12:50) Bayramda mesai yapanlar ne kadar maaş alacak? Bayramda çalışacak olanların alacağı ücret

Ramazan ayının üçüncü haftasına girilmesiyle birlikte Mayıs ayının başında gerçekleşecek olan Ramazan Bayramı’nda tatilin kaç gün olacağı sorusuyla birlikte bayramda çalışacak olanları alacağı ücret de gündemi meşgul eden maddelerden birisi. Ramazan Bayramı’nda işlerinin başında olacak olan vatandaşlar maaşlarının ne kadar olacağı sorusunu öğrenmeye çalışıyor.

Bayramda mesai yapanlar ne kadar maaş alacak?

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre bayramda sigortalı olarak çalışma hayatlarına devam eden kişiler eğer bayramda da çalışıyorsa aldıkları günlük ücrete ek olarak ödeme almaları zorunludur. Arife gününün öğle sonrasından itibaren geçerlilik kazanacak olan bu ek ücretin iki günlük ücret civarında olacak.

Örneğin 120 TL günlük ücret alan bir kişi bayramda günlük 8 saat çalışması durumunda 240 TL yevmiye alacak. Bu ücret aylık olarak 2.400 TL alan bir işçinin maaşı 2880 TL olacaktır.

İş Kanunu’na göre bir işçi haftalık en fazla 45 saat çalıştırılabilmektedir. 45 saatin üzerindeki çalışma saatlerinde işçilere günlük ücretlerine ek olarak mesai ücreti verilmesi gerekmtedir. Bayramda bu ücret yüzde 150 zamlı olacak şekilde düzenlenmelidir.

Bayramda çift maaş

Bazı işverenlerin uyguladığı telafi izni ise İş Kanunu’na aykırıdır. İşçiler eğer Ramazan Bayramı’nda çalıştırılırsa bu çalışmanın karşılığı bayram sonrasında 3 günlük izin vermek yerine bayramdaki zamlı ücretin verilmesi gerekmektedir.

Ramazan Bayramı’nda işçilerin çalışmasının zorunlu olup olmadığı konusunda İş Kanunu’nda “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.’’ hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre işçiler iş sözleşmelerinde aksini belirten bir madde yoksa bayramda çalışmak zorunda değildir. Fakat bu türde bir maddenin olması halinde işçi bayramda da çalışmak zorundadır. Bununla birlikte 14-15 arasındaki çocuk işçiler ile 15-18 arasındaki genç işçilerin bayramda çalıştırılması koşulsuz olarak yasaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal