Bayramda çalışanlar için önemli gelişme! Maaşlara ek ödeme yapılacak

Bayramda çalışanlar için önemli bir gelişme yaşandı. Maaşlara ek ödeme yapılacak. Bayramda çalışacak olan kişilere ne kadar ödeme yapılacağı merak ediliyor. Detaylar ve daha fazlası haberimizde...

29.04.2022-10:04 - (Son Güncelleme: 29.04.2022-12:19) Bayramda çalışanlar için önemli gelişme! Maaşlara ek ödeme yapılacak

Ramazan Bayramı’nın başlamasına kısa bir süre kala bayramda çalışacak olan kişilerin maaşlarına ek olarak ne kadar ücret alacağı sorusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Asgari ücret alan kişilerin maaşlarına bayram zamanında ne kadar ek ücret verileceğini öğrenmek isteyenler arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor.

Ramazan Bayramı’nda çalışacaklar ne kadar ücret alacak?

2022 Ramazan Bayramı 2 Mayıs Pazartesi gününden 4 Mayıs Çarşamba gününe kadar sürecek. 1 Mayıs 2022 Pazar gününe denk gelen Ramazan Bayramı arefesi aynı zamanda İşçi Bayramı olduğu için resmi tatil olarak kabul ediliyor. Arefe gününün de resmi tatil olması sebebiyle işçilerin aklında bu günlerde ne kadar ek ücret alacağını merak ediyor.

Çalışanlar ve işverenlerin aklında bayram tatilinde işçilerin ne kadar ücret alacağı sorusu bulunuyor. Bayram gününde çalışma zorunluluğu yoktur. İş Kanunu’na göre günlük çalışma süresi 7.5 saat, haftalık çalışma süresi ise 45 saattir. Cumartesi ve Pazar günü tatil yapan işletmelerde ise günlük çalışma saatleri 9 saat olarak belirlendi.

Bayramda çalışanlar

Bayramda çalışma durumu işçi ile işveren arasında imzalanan iş sözleşmesine bağlı olarak değişmektedir. Eğer işçilerin bayramda çalışmasına dair bir madde iş sözleşmesinde yer alıyorsa işçilerin bayramda çalışması gerekmektedir. Fakat tam tersi bir durum söz konusu ise çalışanın onayı alınmadan çalışması sağlanamaz.

Bayramda iki katı ücret ödenecek

Bayram tatilinde mesai yapan işçilere günlük aldıkları ücretin iki katı kadar ücret ödenir. Örnek olarak asgari brüt ücreti 5.004 TL olan bir işçinin bayram tatilinde çalışması durumda toplamda 500 TL ödeme alması gerekmektedir. Böylelikle ay sonunda işçinin alacağı asgari brüt maaş 5.504 TL olacaktır. Tartışma konusu olan arefe gününün aynı zamanda İşçi Bayramı olması sebebiyle o gün çalışanlar da ek ücret almak durumunda olacak. Eğer işçi bayram tatilinde çalıştığı halde ek ödeme alamazsa iş sözleşmesini tek taraflı feshetme hakkına sahiptir. Bu çalışma ücreti izin karşılığında yapılamaz.

Bayram tatilinde izin yapacak olan işçilere az önce belirtilen durumlar söz konusu olduğu zaman işçilere ek ödeme yapılması gerekir. Fakat işçinin onayının alınması zorunludur. Yıllık izinleri 10 gün olan işçilerin izin süresine bayram tatilleri dahil değildir. Bayram tatilleri her işçinin tatil yapacağı ve izin süresinden düşülemeyecek günlerdir. Dileyenler izin günlerini 1+1+1+1 olarak bölerek kullanabilirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal