Bayramda araç kullananlar dikkat: Trafik cezalarının fiyatları güncellendi!

Bayram tatilinin 9 güne çıkması sebebiyle, özel araçlarını tercih edenlerin sayısı da epey fazla olduğu ortaya çıktı. Yola çıkan sürücülere uyarı gönderilirken, ekipler trafik ihlallerin yaşanmaması için yoğun çalışma başlattı. Sürücülerin yaptıkları hatalar, can kaybına yol açabildiği gibi cepleri de yakabilir. Nitekim, Ocak 2024 ile birlikte trafik cezalarına yüzde 58’lik artış yapılmış, zam sonrası trafik cezaları 33 bin liranın da üzerine yükselmişti.

08.04.2024-09:47 - (Son Güncelleme: 08.04.2024-16:21)

Bayram tatilindeki gün sayısının artması birçok vatandaşı da tatil için planlara sevk etti. Cuma akşamında yola çıkmaya başlayan vatandaşlar, özel araçlarını tercih ederken, trafik ihlallerinden kaynaklanan cezalar bir kez daha gündeme geldi. Yeni yıl ile birlikte trafik cezalarına önlem bir zam gelmişti. Sürücü kaynaklı kazalarda ne kadar ceza kesilecek? İşte detayları…

Emniyet kemerini muhakkak takın!

2024 trafik cezaları ne kadar oldu?

Yollarda meydana gelen yoğunluk sebebiyle trafik polisleri mesailerini arttırdı. Yine emniyet kemerinin önemine işaret eden, ekipler araç kullanırken; cep telefonuyla konuşmak, emniyet kemeri takmamak, hız ihlali ve alkollü araç kullanımı birçok hatayı da beraberinde getirdiğini ifade ediyorlar.

Geçen sene en çok yapılan hata: Aşırı hız!

Posta’dan ulaşılan bilgilere göre, emniyet verilerinde 2023 yılının tamamında toplam 555 bin 668 kaza meydana geldi. Kazaya neden olan sürücü kusurları incelendiğinde ilk sırayı aşırı hız alıyor. İkinci sıradaki kusur kavşak gibi noktalarda geçiş önceliği kuralına uymamak geliyor. Bunu hatalı sollama ve kendi şeridinde gitmeme, arkadan çarpma, dönüş kurallarına uymama (sinyal), kırmızı ışık ve ‘Dur’ işaretine uymama gibi sürücü kusurları izliyor.

Güncel 2024 trafik cezaları!

2024 trafik cezaları ne kadar oldu?

Trafik cezalarına bu yılın başında yapılan değerlendirmelerinin ardından yüzde 58.46 zam yapılmıştı. 2024 yılı trafik cezaları da zam sonrası şöyle olmuştu:

Alkollü araç kullanma cezası (ilk yakalanma) 6 bin 440 TL

Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma) 8 bin 075 TL

Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma) 12 bin 978 TL

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 12 bin 978 TL

Drift atma cezası 32 bin 234 TL

Uyuşturucu madde etkisindeyken araç kullanma cezası 33 bin 240 TL

Uyuşturucu/uyarıcı maddelerin ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla testi kabul etmemek 18 bin 453 TL

Emniyet şeridini ihlal etme cezası 6 bin 440 TL

Hız sınırını %50 oranından fazla aşma 6 bin 440 TL

Trafik cezalarının fiyatları cep yakıyor!

2024 trafik cezaları ne kadar oldu?

Kırmızı ışıkta geçme cezası Bin 507 TL

Muayenesiz araçla trafiğe çıkma Bin 507 TL

Plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler 2 bin 648 TL

Aracı plakasız kullanma 8 bin 167 TL

Çakar ya da siren kullanma cezası 6 bin 440 TL

Engelli için ayrılan yere park etme cezası Bin 383 TL

Seyir halinde cep telefonu kullanma Bin 507 TL

Sahte plaka kullanma cezası 32 bin 171 TL

Yayalara geçiş hakkı vermemek 3 bin 136 TL

Emniyet kemeri takmama cezası 691 TL

Takip mesafesine uymama cezası 691 TL

Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkma cezası 691 TL

Adıma kayıtlı trafik cezasını nasıl öderim?

2024 trafik cezaları ne kadar oldu?

Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da öğrenebilirsiniz. İnternet üzerinden işlem gerçekleştirmenin basamakları ise şu şekilde; e-Devlet üzerinden “Ceza Sorgulama ve Ödeme” sayfasından, Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden “Ceza Sorgulama ve Ödeme” sayfasından ve PTT üzerinden “Ceza Sorgulama ve Ödeme” sayfasından sorgulama yapabilirsiniz.

Trafik cezası nereden ödeyebilirim?

Trafik cezası ödemeleri e-Devlet üzerinden yapılabilir. Sisteme giriş yapıp “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına giderek, sizden istenen bilgileri doldurduktan sonra ödemenizi yapabilirsiniz. Ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesinden de ödeme yapılabilir. Diğer bir yol ise banka şubelerinden ve bankaların mobil uygulamalarından da cezalar ödenebiliyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal