Bayram tatilini İstanbul’da geçireceklere önemli uyarı: Denize girerken "rip akıntısı"na karşı temkinli olun

Bayram tatilini İstanbul’da geçirip denize gireceklere uzman isimlerden uyarı geldi. Karadeniz sahillerinde plan yapanların "rip akıntısı"na karşı temkinli olmaları konusunda uyarı yapıldı.

09.07.2022-12:38 - (Son Güncelleme: 09.07.2022-15:42)

Birçok kişinin beklediği bayram tatili bugün başladı. Birçok kişi İstanbul’u terk ederken, bayram tatili için şehirde kalanlar sıcak havanın tadını çıkartmak için deniz planları yapmaya başladı. Ancak uzman isimlerin kritik uyarı geldi. "rip akıntısı"na dikkat!

İstanbul’da denize girecekler dikkat

Bu bayramda tatil için İstanbul’u tercih edenler, denize girmek için Şile’yi tercih etti. Bayram tatilinin başlamasıyla beraber bölgede kalabalık oluşmaya başladı. Uzmanlar ise Türkiye'de özellikle Karadeniz sahillerinde görülen, profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki "rip akıntısı"na karşı vatandaşları uyardı. 

Bu akıntının kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru çektiğini buna bağlı olarak boğulma olaylarının artmasına neden olduğunu dile getiren Şile sahilinde cankurtaranlık yapan görevliler, "rip akıntısı"na karşı vatandaşları uyarıyor. Şile Belediyesi Spor Akademisi Yüzme Antrenörü ve Cankurtaran Eğitmeni Muhammet Özcan, rüzgarın yönü ve denizin dip yapısıyla gelişen rip akıntısının halk arasında "çeken akıntı" olarak da adlandırıldığını söyledi.

Sert dalgalarla beraber akıntının arttığını dile getiren Özcan, "Rip akıntısının her zaman açığa çeken akıntı olarak bilinmemesi gerekir. Bazı dönemlerde rip akıntısı kıyıya paralel ve çapraz da olabilir. Böyle bir akıntının içinde olan yüzücülerin kesinlikle paniğe kapılmaması lazım. Kişi gitmek istediği yönün tersi bir yöne giderse, açığa doğru sürüklendiğini, yaptığı hareketlerin boş ve zaman kaybı olduğunu hissederse rip akıntısına kapılmış diyebiliriz’’ şeklinde konuştu. 

Rip akıntısına karşı yüzmenin oldukça zor olduğunu dile getiren Özcan, "Kişi sakinse ve yüzebilecek güçteyse akıntının ters yönüne doğru yüzmeye çalışmaması lazım. Çapraz yönlere yüzerse akıntıdan daha rahat çıkabilir. Vatandaşlarımız mutlaka plajlara girişte bulunan uyarı panolarını, ikaz, bayrak ve işaretleri inceleyerek anlamlarını bilmelidir. Güneşin tam tepede olduğu saatlerde suyu kullanmamaları onları sağlığı açısından iyi olacaktır. Aileler, çocuklarını gözlerinin önünden ayırmamalıdır. Yüzmenin püf noktası her zaman aslında sakin kalmak ve doğru kararı verebilmektir’’ dedi. 

"Kıyıya yüzerek denizden çıkmak imkansız"

Ayazma Plajı Cankurtaran Şefi Furkan Mert, rip akıntısına karşı yüzmekle kıyıya varmanın profesyonel yüzücüler için bile oldukça zor olduğunu belirterek, "Kişi, yüzdüğü zaman kıyıya varamadığını fark ederse, çeken akıntı bölgesinde olduğunu çok net şekilde anlayabilir." dedi.

Bu tarz vakalara botlarla müdahale ettiklerin belirten Mert, "Eğitimli personelimizle rip akıntısına kapılan yüzücüleri kurtarıyoruz. Rip akıntısının tam ortasına attığımız dikine iplerimiz var. Yüzücülere, rip akıntısının ortasındaki ipleri tutup, kendilerini kıyıya çekmelerini söylüyoruz. Vatandaşlara tavsiyem denizde sırtüstü yatıp, kendilerini bırakmaları ya da çeken akıntı bölgesinin sağına veya soluna doğru yüzmeleri. Akıntı bölgesinden ancak bu şekilde çıkış yapabilirler. Kıyıya yüzerek denizden çıkmak imkansız’’ dedi. 

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal