Bayram süresince uygulanacak trafik tedbirleri alındı!

İçişleri Bakanlığı Ramazan Bayramı'nda karayollarında sıkı bir şekilde trafik tedbirleri uygulanacaktır. Bayram tatili öncesi ve sonrasında toplam 110 bin trafik ekibi, 208 bin 900 personel göreve başlayacak.

27.04.2022-16:02 - (Son Güncelleme: 03.05.2022-13:58) Bayram süresince uygulanacak trafik tedbirleri alındı!

Yaklaşan Ramazan Bayramı'ndan dolayı karayollarında oluşacak trafik hareketliliği artış gösterirken, İçişleri Bakanlığı da tedbirlerini en üst seviyeye çıkarmıştır. Bakanlık 81 İl Valiliğine ''2022 Yılı Ramazan Bayramı Trafik Tedbirleri'' konusundaki genelgeyi gönderdi. Genelgeye ilişkin Ramazan Bayramında alınacak tedbirler bayram tatilinin öncesinden 29 Nisan'da başlayacak ve 9 Mayıs'a dek sürecektir. Bayram tedbirleri dahilinde polis ve jandarma trafik ekipleri müşterek denetimler gerçekleştirilecek. Jandarma trafik sorumluluk alanlarında, araç trafiğinin ve kazaların yoğun olacağı güzergahlarda da karma ekipler marifetiyle denetimler artırılarak, kural ihlallerinin en az doğru indirilmesi ve böylece ölümlü kazaların önüne geçilecek. Bayram süresi boyunca trafik tedbilerinin yerinde denetlenmesi ve yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıyı anında müdahale edilebilmesi amacıyla; Bakanımız Sn. Süleyman Soylu başta olmak üzere Bakan Yardımcıları, Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü, bütün vali ve kaymakamlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları, Jandarma Genel Komutanlığı Komutan Yardımcıları ve Daire Başkanları, il/ilçe emniyet/jandarma müdür ve komutanları sahada yerini alacak. En çok kazaların yoğun olacağı kaza kara noktalarında ve güzergahlarda alınmış olan trafik tedbirleri uygulamasının yanında ilave tedbir ihtiyacı olup olmadığının tespiti ve denetimi adına bayram tatili süresi boyunca; -30 Polis Başmüfettişi, -4 Jandarma Başmüfettiş/ müfettişi, -22 Jandarma Denetleme üyesi olacak şekilde toplam 56 müfettiş görevlendirilmiştir. 


Hız denetimleri ve havadan denetimler artırılacak sıkı bir şekilde takip edilecek

Ramazan Bayramı boyunca hızdan dolayı kazaların önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verilecektir. Kazaların yoğunlaştığı yol kesimlerinde ise Mobil Radar Araçları ve Elektronik Sistemlerle hız denetimleri artırılacaktır. En çok yerleşim yerlerinde ve kavşaklarda kurulu bulunmuş olan KGYS'lere ait olan kameralar kullanılarak cep telefonu, emniyet kemeri, kırmızı ışık ihlalleri tespit edilecektir. Trafik ekiplerinin, en çok kazaların yoğunluk yaşandığı sorumluluk güzergahında ''görünür'' olmaları sağlanacaktır. Kazaların yoğun olacağı alanlarda araç sürücüleri üzerinden denetim hissinin artırılması adına güzergah noktalarına yerleştirilecek ''Maket/Model Trafik Ekip Aracı'' uygulamasına devam edilecektir. Helikopterler, drone ve İHA türü hava taşıtlarıyla birlikte havadan yapılan trafik denetimleri, bayram süresinde artırılacak. Bu yapılacak olan denetimler polis/jandarma birimleri tarafından karma ekipler aracılığıyla sorumluluk alanı gözetmeksizin bütün ili kapsayacak şekilde gerçekleştirilecektir. 

Araç giriş çıkışına sınırlama getirilecek

Terminal ve izin verilen kısımlar dışında otobüslerin kalkışlarına müsaade edilmeyecektir. Otobüslerde, sivil personellerle denetimlere bu bayramda da devam edilecektir. Denetimlerde 05.00 - 07.00 saatleri aralığında seyahat halinde olan şoförler araç dışına davet edilerek gereken kontroller yapılacaktır. Aynı zamanda uykusuzluk ya da yorgunluk belirtisi göstermiş olan sürücülerin araç dışında dinlenmeleri sağlanacaktır. Tarım araçlarının, ağır tonajlı taşıtların uygunsuz olarak ve trafik yoğunluğunun yaşanacağı saatlerde trafiğe çıkmasına müsaade edilmeyecektir. Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kara yolu araçlarının, 24.00-06.00 saatlerinde şehirlerarası yolculuk yapılmasına izin verilmeyecektir. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı alanlarda kara yolu üzerinde tarımsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverlerin uygunsuz olarak trafikte seyretmeleri engellenecektir. Trafiğin yoğunlaştığı güzergahlarda gerek görülmesi durumunda trafik birim amirlerinin talimatı ile birlikte ağır tonajlı taşıtlar ve tarım araçları, trafik yoğunluğu sona erinceye dek uygun yerlerde geçici olarak bekletilecektir. Yolcu ve eşya taşımacılığı yapan kamyon, çekici ve otobüs cinsindeki araçların takograf ihlalleri, sigorta ve muayene kontrolleri titizlikle yapılacaktır.


Motosiklet ve motorlu bisiklet denetimleri sıkı bir şekilde uygulanacak

Hem bireysel hem de restoran ve market gibi olan işletmelerin, müşterilerine kuryeler aracılığıyla hizmetlerini arttırmalarına bağlı olarak motosiklet ve motorlu bisikletlerin trafikte daha fazla yer almış olduğu noktalarda denetim yapılacaktır. Yapılacak kontrollerde, motosiklet sürücülerinin şerit ve ışık ihlali, yaya yolu üzerine çıkma, ters yönde araç kullanımı gibi yapılacak kural ihlalleri ile tescil plakasız, sürücü belgesiz ve kasksız olarak araç kullanıp kullanmadıkları yönünde denetlenecek. Modifiye edilmiş araçlar ile uygun olmayan egzoz ve ışık donanımlara sahip olan araçlara ilişkin asayiş ekipleriyle beraber denetim yapılacak ve tespit edilmiş olan araçlar trafikten men edilip muayeneye sevk edilecek. Alkol ve uyuşturucu etkisinde olup araç kullananlara ilişkin denetimlere yoğun bir şekilde ağırlık verilecektir. 

Denetimlerde yüz yüze iletişim kurulacak

Denetimlerin süresi boyunca vatandaşlar ile yüz yüze iletişim kurularak hız sınırlarına uymaları, ön ve arka koltukta emniyet kemeri takmaları, araç kullanırken cep telefonu kullanmamalarına, şerit ve takip kurallarına rivayet etmeleri ile beraber seyahat süresince konsantrasyonlarının dağılmaması, uykusuzluk ve yorgunluğuna önlem olarak seyahat etmeleri konularında bilgilendirmeler yapılacaktır. 

Bayramınız kemerli olsun kazalar uzak olsun 

İçişleri Bakanlığı ayrıca trafikte emniyet kemeri kullanımı yaygınlaştırmak adına araç içi emniyet kemerinin önemini ''Bayramınız Kemerli Olsun'' Trafikte Her Yıl Daha İyiye'', ''Kemerim Hep Aklımda'', ''Yayalar Kırmızı Çizgimiz'', ''Yol Ver Hayata'' ve ''Bir Hareketine Bakar Hayat'' mottoları ile dikkat çekecek. Bu mottoların yazılı olduğu billboardlar asılacak, sosyal medya ve basın yayın organlarından faydalanılacaktır.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal