Bayraktar AKINCI TİHA yeni bir başarıya daha imza attı! Üç ülkeyi uçarak geçti

Bayraktar AKINCI TİHA (Taaruzi İnsansız Hava Aracı) yeni bir başarıya daha adını yazdırdı. İşte yerli ve milli gururumuz haberin detaylarında...

22.05.2022-09:16 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-10:12)

TEKNOFEST Azerbaycan'da hem statik alanda sergilenecek aynı zamanda dinamik alandan kalkarak uçuş gösterileri yapacak olan iki adet Bayraktar AKINCI TİHA, uzun bir uçuşun sonrasında kardeş toprak Azerbaycan'a varmıştır. 


Tarihi yolculuğu resmen tamamladı 

Düzenlenmiş olan festivale katılmak adına 21 Mayıs sabahı Çorlu'dan havalanmış olan ilk Bayraktar AKINCI, Türk hava sahasını geçmesinin ardından uçuşa Gürcistan üzerinden devam etmiştir. Gürcistan'ı geçtikten sonra ise Azerbaycan hava sahasına giren AKINCI, neredeyse 5 saatte Bakü'ye vardı. Öğle saatlerinde ise yola çıkan ikinci AKINCI da aynı rota üzerinden neredeyse 2000 km'lik uçuşu başarıyla tamamladı. Uçuşlarını başarıyla bitirmiş olan Bayraktar AKINCI TİHA'lar, Bakü Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'na iniş yaparak tarihi yolculuğu tamamlamış oldu.

Neredeyse 2000 km katetti 

Söz konusu havacılık tarihimizde ilk kez milli olarak geliştirilmiş olan bir İHA, 3 ülke geçerek ve neredeyse 2000 km. katederek oldukça uzun ve başarılı bir uçuş gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz günlerde ise Roketsan tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti ile deniz yüzeyindeki hedefe yönelik başarılı bir atış testi gerçekleştiren Bayraktar AKINCI, bunun yanı sıra milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunun da sahibi olmuştur. Test uçuşlarına devam eden Bayraktar AKINCI B TİHA, 11 Mart 2022'de gerçekleşen test uçuşunda 40.170 feet yüksekliğe çıkış yaparak havacılık tarihimizin irtifa rekorunu da kırmıştır.

Aktif olarak operasyonel görevde 

29 Ağustos 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmış olduğu törenle birlikte envantere giren Bayraktar AKINCI TİHA'lar mevcut olan güvenlik güçlerimiz tarafından aktif bir şekilde operasyonel görevlerde de kullanılmaktadır. Bu zamana kadar güvenlik güçleri envanterine 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA girmiştir. 

2023 yılından itibaren teslim edilmesi bekleniyor

Söz konusu Bayraktar AKINCI TİHA için bu zamana kadar 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalamıştır. Yapılan bu sözleşmeler dahilinde Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023’ten itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedeflenmektedir. İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştirmiş olan Baykar, 2021'de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatını da tamamlayarak gelirlerinin %80'den fazlasını ihracattan elde etmiştir. Milli TİHA Bayraktar AKINCI'ya oldukça ilgi duyan birçok ülke ile de görüşmeler devam etmektedir.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal