Batuhan A gemisinin mürettebat için İnsansız Su Altı Robotu ile arama çalışmaları sürüyor

15 Şubat’ta Marmara Denizi’nde btan Batuhan A isimli kargo gemisinin mürettabındaki 5 kişiyi bulmak için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarına deniz polisi de destek veriyor. Su yüzeyinde gerçekleşen taramalara insansız Su Altı Robotu da dahil edildi.

19.02.2024-11:55 - (Son Güncelleme: 19.02.2024-11:55) Batuhan A gemisinin mürettebat için İnsansız Su Altı Robotu ile arama çalışmaları sürüyor

AA’nın haberine göre, Marmara Denizi'nde 15 Şubat'ta batan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin mürettebatından 5 kişiyi bulma çabaları, deniz yüzeyinde ve su altındaki tarama faaliyetleriyle devam ediyor. Balıkesir'in Marmara Adası'ndan 14 Şubat akşamı hareket ettikten sonra kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat saat 06.20'de Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında, İmralı Adası'nın güneybatısında batan geminin mürettebatından 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler, diğer 5 kişiyi bulmak için yoğun çaba sarf ediyor.


Arama faaliyetlerine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD, JAK, JÖH, deniz polisi, NAK, AKUT, ANDA, İHH ve belediyelere ait arama kurtarma ekiplerinin bulunduğu yaklaşık 1000 kişilik personel katılıyor. Özellikle kötü hava koşullarının etkisiyle zorlu geçen arama kurtarma çalışmalarında, deniz altında ve yüzeyinde detaylı taramalar gerçekleştiriliyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Akın Gemisi'nde görevli dalgıçlar, Marmara Denizi'nde batan kargo gemisi "Batuhan A"nın enkazında dalışlar gerçekleştiriyor. Mürettebatın gemiden savrulmuş olma ihtimalini de göz önünde bulunduran ekipler, Karacabey açıklarında hem deniz üstünde hem de suyun altında detaylı tarama çalışmalarını sürdürüyor.


AA ekibi "İnsansız Su Altı Robotu"nun çalışma anlarını görüntüledi

Bursa, Yalova ve Çanakkale'den bölgeye görevlendirilen 21 kişilik Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı deniz polisi ekibi, arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor. Ekip, deniz üstünden 4 bot ile gün boyu keşif yaparken, ayrıca İnsansız Su Altı Robotu (ROV) kullanarak görüntüleme ve tarama işlemlerini gerçekleştiriyor. ROV'un üstünde bulunan mekanizmadaki tutucu kol yardımıyla su altında tespit edilen unsurları deniz üstüne çıkarabilme özelliği, ekiplerin detaylı bir inceleme yapmalarına imkan tanıyor. Bu teknolojik araçlar, arama çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesine katkı sağlıyor..

Deniz polisi, kurbağa adamlar ve gemi adamları, ihtiyaç halinde 42 metreye kadar dalış gerçekleştirebiliyor. ROV (İnsansız Su Altı Robotu) ile yapılan tarama çalışmaları, AA (Anadolu Ajansı) ekibi tarafından görüntülendi. Kurşunlu Limanı'ndan 4 mil uzağa kadar açılan ekipler, deniz üstünde bottaki özel kamera sistemi ve personel tarafından dürbünlerle tarama gerçekleştirdi. Belirlenen noktada robotu hazırlayan ekipler, denizin 60 metre derinliğine kadar bir personelin kumanda kontrolüyle inip görüntüleme yapabiliyor. Fakat yapılan çalışmalarda herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Şu ana dek 1 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı

Balıkesir'in Marmara Adası'ndan 14 Şubat'ta Bursa'nın Gemlik ilçesine gitmek üzere hareket eden ve 15 Şubat'ta kötü hava koşulları nedeniyle Karacabey açıklarında batan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin enkazındaki arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçlar tarafından yapılan 2 dalışta gemide çalışan aşçı Zeynep Kılınç'ın cansız bedenine ulaşılmıştı. Arama çalışmaları, diğer 5 mürettebatın bulunması için yoğun çaba sarf ediyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal