Başvuru şartı olmadan erken emekli olma fırsatı! O meslekte çalışanlara 5 yıl erken emeklilik fırsatı doğdu

Milyonlarca çalışan emeklerinin karşılığını almak için mücadele ederken prim ve sigorta ödemelerinden emekli olmak için hayal kurulmaktadır. Yaşını doldurmuş, sigortalı olma süresini bitirmiş olan bütün TC vatandaşları için erken emekli olma yasası geldi. Belirlenen meslek gruplarında çalışanlara 5 yıl erken emeklilik vurdu. Peki, yıpranma payı olan meslekler nelerdir? Kimler erken emekli olabilir? İşte detaylar...

18.06.2022-20:35 - (Son Güncelleme: 18.06.2022-20:35) Başvuru şartı olmadan erken emekli olma fırsatı! O meslekte çalışanlara 5 yıl erken emeklilik fırsatı doğdu

Uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli olarak bunun keyfini sürmek isteyen milyonlarca vatandaş vardır. Bununla beraber yıllarca çalışma hayatı olan ve çalışılan meslekler göz önünde bulundurulduğunda yıpranma payı için erken emeklilik söz konusu oldu. Meslek gruplarına göre değişkenlik gösteren yıpranma payı için 5 yıl erken emekli olma şansı doğdu. Peki kimler erken emekli olabilecek? Hangi meslek gruplarına yıpranma payı vardır?

Yıpranma payı ayrıcalığı nedir?

SGK tarafından ortaya çıkan durumlardan olan yıpranma payı çalışma hayatının zorlukları ön planda tutularak kişilere sunulan fırsatlardan olmaktadır. Kişilerin yaptıkları meslek içerisinde tehdit oluşturabilecek meslek gruplarında bulunanlar için yıpranma payı göz önünde bulunduruldu. Kişilerin yıllık sigortalı olma sürelerine, ekleme yapılmasıyla hesaplamalar gerçekleşir. Kişilerin ne kadar sürede ve ne şartlarda emekli olacağı ise SGK tarafından belirlenmektedir.

Yıpranma payı olan meslekler

Yıpranma payı ayrılacağı ile erken emekli olabilecek meslek grupları

Asit üretimi yapan firmalar

Cıva üretimi yapan firmalar

Termik Santral

Kolluk kuvvetleri

Meclis çalışanları

İtfaiye çalışanları

Sağlık sektörü çalışanları

Demir-çelik fabrikası

Basın mensupları

Demir döküm fabrikası

Yıpranma payı hakkı için başvuru yapılması gerekir mi?

Herhangi bir başvuru gerekmeden yukarıda belirtilen meslek gruplarında çalışma hayatı sürenler için otomatik olarak erken emekli olma imkanı sunulmaktadır. İlgili meslek gruplarında sigortalı olarak istihdam edilmesiyle o meslek kodlar ile beraber düzenlemeler gerçekleşir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal