Başörtüsü düzenlemesi hazırlıkları tamamlandı: 24 ve 41’e yeni eklemeler yapılacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yaptığı açıklamaya göre, başörtüsü düzenlemesi hazırlıkların tamamlandı. Buna göre Anayasa'nın 24. maddesine, ‘Başı açık ya da kapalı olduğu için...mahrum bırakılamaz', 41'e de ‘Aile, kadın ve erkekten oluşur' ibaresi yazılacak. İşte detaylar...

18.10.2022-10:56 - (Son Güncelleme: 18.10.2022-17:15)

Meclis’in gündeminde yer alan düzenlemelerden birisi olan başörtüsü düzenlemesi konusunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan önemli açıklamalar geldi. Bakan Bozdağ yaptığı açıklamada,  Muhterem İnce'nin Anayasa Mahkemesi üyeliği töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başörtüsü ve Alevi vatandaşlara yönelik çalışmaların tamamlandığını söyleyen Bozdağ, "Bir takım görüşler çerçevesinde çalışma şekillendi. 24 ve 41'inci madde üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Başörtüsü düzenlemesi hazırlıkları tamamlandı

Başörtüsü düzenlemesi kapsamında Anayasa’nın 24 ve 41. maddelerinde yapılacak olan değişiklikler şu şekilde:

Başörtüsü düzenlemesi

Madde 24

"Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14'üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır. Kimse, devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.

Ek fıkra olarak, "Hiç kimse başı açık ya da kapalı olduğu için kamuda çalışma, eğitim öğretim hakkından mahrum bırakılamaz" ifadesi yer alabilir.

Madde 41

"Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar." Maddenin girişine eklenecek fıkra ise "Aile kadın ve erkekten oluşur" 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal