Başkan Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri Ziyaretinin Kritik Önemi: 50 Yıllık Tarihi Adım!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirdiği BAE ziyaretiyle önemli anlaşma ve görüşmelere imza attı. Erdoğan seyahatinden önce ve seyahati sırasında bu zirvenin önemine ilişkin çarpıcı noktalara dikkat çekti. 

15.02.2022-09:34 - (Son Güncelleme: 15.02.2022-10:20) Başkan Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri Ziyaretinin Kritik Önemi: 50 Yıllık Tarihi Adım!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dün Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) iki gün sürecek ziyaret için uçakla yola çıkmadan önce Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan dünkü ziyaretinde "Birleşik Arap Emirlikleri'yle dostluğumuzun ve kardeşliğimizin yeni 50 yılına şekil verecek adımları atacağız. İleri teknolojilerden savunma sanayiine, sağlıktan tarım, kültür ve eğitime kadar çok sayıda alanda ilişkilerimizde ilerleme sağlayacak adımların atılmasını hedefliyoruz." açıklamalarında bulundu. 

AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Erdoğan: "Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin diyalog ve işbirliği, tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor. Körfez bölgesindeki tüm kardeş ülkelerin güvenliğini ve istikrarını kendimizinkinden ayrı görmüyoruz. 

Yaklaşık 5.5 milyar doları ihracatımız olmak üzere 8 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizle BAE önde gelen ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor. Türk müteahhitlik firmaları BAE'de bugüne kadar değeri 13 milyar doları bulan 141 proje üstlenmiştir. Bu rakamlarla BAE, yurt dışı müteahhitlik sektörümüzün en büyük 10'uncu pazarı konumundadır. 

Birleşik Arap Emirlikleri de Türkiye'deki dinamik yatırım ortamına önemli katkılarda bulunuyor. Yüksek teknoloji, gelişim sermayesi ve startup firmaları bağlamında ortaklıklar tesis edilmesi, geleceğe dönük işbirliği imkânları bakımından özellikle öne çıkıyor. 

Ziyaretimiz vesilesiyle taşımacılıktan ileri teknolojilere, savunma sanayiinden sağlık, tarım, kültür ve eğitime kadar çok sayıda alanda ilişkilerimizde ilerleme sağlayacak adımların atılmasını da hedefliyoruz. Bildiğiniz üzere Dubai salgın şartlarına rağmen EXPO'ya başarıyla ev sahipliği yapıyor. Bu vesileyle Dünya Fuarı'nda Türkiye Milli Günü olarak belirlenmiş olan 15 Şubat'ta sergi alanımızı da ziyaret edeceğiz. 

(Rusya-Ukrayna krizi) Tabii biz sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasındaki ilişkileri değil bir de bölgedeki gelişmeleri, bunlar içerisinde en önemlisi şu anda Rusya- Ukrayna arasındaki gelişmelerdir, masaya yatırıp, ne gibi adımlar atabiliriz, bunun üzerinde de ısrarla duracağız." ifadelerine yer verdi.


SEMBOL BİNALARA TÜRK BAYRAĞI 

Başkan Erdoğan'ın resmi ziyaret gerçekleştirdiği Abu Dabi'de, kentin sembol binaları Türk bayrağı görseliyle ışıklandırıldı. 'Eğik Kule' olarak da bilinen Capital Gate'e Türk bayrağı yansıtıldı. Ayrıca Abu Dabi Emirlik Sarayı ve Erdoğan'ın konakladığı Emirates Palace da Türk bayrağının kırmızı beyaz renklerine büründü. 

STRATEJİK İLİŞKİLERDE SIÇRAMA 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın BAE ziyareti, ülke basınında geniş yer buldu. El Vatan gazetesi, "BAE ve Türkiye: Büyüyen stratejik ilişkiler" başlığını kullandı. Haberde: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti, BAE ile dost Türkiye arasında büyüyen stratejik ilişkileri güçlendirme ve daha ileri bir düzeye taşıma yolunda önemli bir adım teşkil ediyor." denildi. 

El Beyan gazetesi ise ziyareti, "Stratejik ilişkilerde sıçrama" manşetiyle verdi. İki ülke arasındaki ekonomik anlaşmaların tarihinin en yüksek seviyesinde olduğunu vurgulayan haberde, Erdoğan'ın ziyaretinin ilişkileri daha güçlü bir seviyeye taşıyacağı kaydedildi. Ziyareti manşetten veren El İttihad gazetesi de "Gelişen stratejik ilişkiler" başlığını kullanarak, ziyaretin ikili ilişkilerde gelişen ekonomik ortaklık ve ileriye dönük bir yatırım sıçraması olduğuna dikkat çekti. 

Gazete, Erdoğan'ın ziyaretinin stratejik ilişkileri güçlendirme ve daha ileri düzeye taşıma yolunda önemli adım olduğunu vurguladı. 


ORTAKLIĞI GÜÇLENDİRMEYE İSTEKLİYİZ 

ABU Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, BAE'nin Türkiye ile ortaklığını güçlendirmeye istekli olduğunu söyledi. BAE resmi haber ajansına göre Bin Zayed, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde, bu önemli ziyaretin işbirliğini güçlendirme ve ortak çalışmalarda yeni müreffeh bir dönemin inşasının başlangıcıcı olması dileğini ifade etti. 

BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk el-Mari de Bin Zayed'in 24 Kasım'daki Türkiye ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE'yi ziyaret etmesini tarihi bir gelişme olarak değerlendirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal