Başkan Erdoğan ve Miçotakis'in görüşmesi dünya gündeminde: “Türkiye geri adım atmıyor!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen kritik görüşme, dünya gündemine damga vurdu. Zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar, özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Hamas konusunda uluslararası basının dikkatini çekti.

14.05.2024-13:50 - (Son Güncelleme: 14.05.2024-14:14) Başkan Erdoğan ve Miçotakis'in görüşmesi dünya gündeminde: “Türkiye geri adım atmıyor!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında Gazze'de yaşanan olaylara ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İsrail yönetimi ateşkes çağrılarına kulak tıkadığı gibi, destekçilerine dahi meydan okumaktan geri durmuyor. Vicdan sahibi tüm kesimlerin çağrılarına rağmen masum sivillerin son sığınağı olan Refah'ı acımasız bir şekilde hedef almaya devam ediyor. 15 bini çocuk, 35 bini aşkın Filistinli masum sivilin katledilmesi konusunda batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır." ifadelerini kullandı.

İsrail basınında Erdoğan'ın açıklamaları

İsrail'in Gazze işgaline yönelik net tavrını sürdüren Erdoğan'ın bu açıklamaları, İsrail basınında geniş yankı buldu. Jerusalem Post, "Erdoğan Hamas'ı savunuyor, onların direniş savaşçısı olduğunu söylüyor" ifadelerini kullanırken, Times of Israel, "Erdoğan'ın Hamas'ı bir direniş hareketi olarak gördüğünü yinelediğine dikkat çekerek, Ankara'nın bu konuda geri adım atmadığına vurgu yaptı." şeklinde haber yaptı.

Miçotakis ile anlayış birliği

Görüşmede Yunanistan ile sorunları diyalogla çözme iradesini vurgulayan Erdoğan, "Yunanistan'la terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine, bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız." dedi. Miçotakis ise Hamas'ı 'terör örgütü' olarak tanımlarken, Erdoğan'ın bu konuda farklı düşündüğünü ifade etti.

Uluslararası basında görüşmenin yankıları

Katar merkezli Al Jazeera, "Türk lider Erdoğan Yunanistan Başbakanı ile görüştü. İkili ilişkilerinde çözülemeyen bir sorun görülmüyor" sözleri ile haberi duyurdu. Al Arabiya, Erdoğan'ın Hamas mesajına dikkat çekerek, "Erdoğan Hamas'ın bir direniş hareketi olduğu yönündeki tutumunu yineledi" ifadelerini kullandı.

Yunan basınında görüşme

Görüşme Yunan basınında da geniş yer buldu. Kathimerini gazetesi, "Başbakan Miçotakis Ankara ziyaretini ve Başkan Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi anlatarak misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti" şeklinde yazarken, Proto Thema, "Ankara'da Yunan ve Türk yetkililer arasında bolca gülümseme yaşandı. Bu karmaşık ikili ilişkinin zorlukları ve engelleri birdenbire ve sihirli bir şekilde ortadan kalkmış değil, ancak iki ülkenin bir yıldan fazla bir süredir bilinçli olarak mümkün olduğunca gerilimi düşürme ve iş birliği yolunu seçmiş olduğu görülüyor" dedi.

Ethnos gazetesi ise, Erdoğan ve Miçotakis'in görüşmelere devam etme kararlılığını vurguladı ve "Fikir ayrılıklarına rağmen iki lider diyalog masasında kalmayı istediklerini gösterdiler ve bir sonraki randevularını şimdiden aldılar" ifadelerine yer verdi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal