Başkan Erdoğan Hırvatistan'daki basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu: 'Putin ile bu konularıda ele alacağız'

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic ile ortak basın toplantısında konuştu.

08.09.2022-13:07 - (Son Güncelleme: 08.09.2022-16:43) Başkan Erdoğan Hırvatistan'daki basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu: 'Putin ile bu konularıda ele alacağız'

Başkan Erdoğan: Hırvatistan'da geçen yıl orman yangınlarında 1 söndürme uçağı göndererek dayanışmasını ortaya koymuştur. Bugün burada 3 anlaşma imzalandı. Önümüzdeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Rusya-Ukrayna savaşını görüşüp etraflıca değerlendirme fırsatımız oldu. Bosna Hersek'teki seçimi de etraflıca değerlendirme fırsatımız oldu. Hırvatistan ile ticaret hacmimiz geçen sene güçlü bir toparlanma göstererek salgın öncesi seviyeyi geride bıraktı ve 900 milyon doları yakaladı. Bugün sayın cumhurbaşkanı ile birlikte İslam Kültür Merkezi'nin açılışını yapacağız ve beraber tüm Avrupa'ya ve Dünya'ya bir mesaj vermiş olacağız. Bir bölge ülkesi olarak Türkiye, Balkanlarda yaşanan tüm gelişmeleri yakından izlemekte ve bu bağlamda gereken katkıları sürdürmektedir.

"Güneydoğu Avrupa'nın güçlendirilmesi için görüşmelerde bulunduk"

Şu an burada Boşnaklar ve Sırplar var ve Hırvatlar var. Burası ile ilgili kararları liderler kendi aralarında bir anlayışla bir araya gelecek konuşmalılar. Tabii ki burada birtakım mekanizmalar var. Bosna Hersek'in bütünlüğü çok önemli. Bundan sonra Bosna Hersek daha fazla bedel ödemesin diye temenni ediyorum.

"Putin ile bu konuları da ele alacağız"

Onun değerlendirmesini burada doğru olmaz tahmin ediyorum ki Semerkand'da basın mensupları ile bir arada olacağız. Sayın Putin'in haklı olduğu bir konu var. O da bu sevkiyatta gelen tahıllar zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil. Bunun ana teması, fakir ülkelere bu tahıl sevkiyatını sürdürmektir. Bu yaptırımlar karşısında bu tahıl sevkiyatının bu yaptırımı uygulayan ülkelere yapılması doğru değildir. Semerkant'ta Putin ile bu konuları da ele alacağız. Bir an önce Rusya tarafından da tahıl sevkiyatını da başlatalım ve gerçekten de fakir olan ülkelere de bunu ulaştıralım.

Tahıl bir de enerji krizi konusu var. Rakamlar çok yüksek. Bu rakamlarla Avrupa ne yapacağının telaşı içerisinde. Umut ediyorum atılacak adımlarla bu sorun çözülür.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal