Başkan Erdoğan Afrika Ziyareti Sonrası Durum Değerlendirmesi Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü, katıldığı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda Afrika'ya dair açıklamalar yaptı.

22.10.2021-15:29 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-17:45) Başkan Erdoğan Afrika Ziyareti Sonrası Durum Değerlendirmesi Yaptı

Son Dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda gündeme dair açıklamalar yapıyor.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun 3'üncüsü İstanbul'da gerçekleşiyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un önderliğinde gerçekleşen foruma, 41 ülkeden 250 kişilik resmi heyet katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

3'üncüsü düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuşan Başkan Erdoğan şu açıklamaları yaptı; “Türkiye Afrika Ekonomi İş Forumu'nun 3'üncüsü vesilesiyle sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Afrika'yı gezdik dolaştık, liderleriyle bir araya geldik. Durum nedir konuştuk. DEİK'i bu organizasyonu için tebrik ediyorum. Forumun Afrika ile işbirliği güçlenmesine katkı sağlanmasını diliyorum. Enerjiden tarıma sağlıktan bankacılığa kadar birçok alanda yatırım fırsatları ele alındı.

Salgının küresel ticareti etkilediği bir dönemde düzenlenen forum iş dünyası için çok önemli. İşbirliğimizin güçlü yönlerinin yanı sıra üzerinde çalışmamız gereken başlıklar değerlendirildi. Gündeme getirilen hususların kıta ile ilişkilerimizi güçlendirmede yol göstereceğine inanıyorum. Düzenlenen bu forumun ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.

Afrika'nın kalplerimizdeki yerini dile getiriyorum. Afrika'da kapısı çalınmadık dost, işbirliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz. Afrika halklarının da aynı samimiyetle yaklaştığını görüyoruz. Biz adım atınca Afrikalı siyasetçiler buna karşılık veriyor.”

AFRİKA ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENEREK DEVAM EDECEK

Afrika ziyareti sonrası yaptığı açıklamada Afrika ülkeleri ile ekonomik ilişkilerin devam edeceğini belirten Başkan Erdoğan açıklamalarına şu şekilde devam etti; “ Salgının küresel ticareti etkilediği bir dönemde düzenlenen forum iş dünyası için çok önemli. İşbirliğimizin güçlü yönlerinin yanı sıra üzerinde çalışmamız gereken başlıklar değerlendirildi. Gündeme getirilen hususların kıta ile ilişkilerimizi güçlendirmede yol göstereceğine inanıyorum. Düzenlenen bu forumun ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

AFRİKA GÖRÜŞMELERİ OLUMLU GEÇTİ

Afrika ziyaretinin olumlu geçtiğini üstüne basarak belirten Başkan Erdoğan, Afrika'da iş birliği yapılmadık ülke bırakmak istemediklerini açıklarken sözlerine şu şekilde devam etti; “ Afrika'nın kalplerimizdeki yerini dile getiriyorum. Afrika'da kapısı çalınmadık dost, işbirliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz. Afrika halklarının da aynı samimiyetle yaklaştığını görüyoruz. Biz adım atınca Afrikalı siyasetçiler buna karşılık veriyor. Pazar günü başladığımız ziyaretlerimizde çok verimli temaslarda bulunduk. Burkina Faso ve Liberya devlet başkanlarıyla bir araya geldik. Angola ve Nijerya'da iş forumları düzenledik. Tüm ülkelerde Afrikalı kardeşlerimiz bizi büyük muhabbetle karşıladı. Kıymetli eşim Emine Erdoğan'ın Afrika seyahatlerimizde edindiği izlenim ve hatıralarını içeren 'Afrika Ziyaretlerim' kitabı da bu coğrafyaya bağlılığımızın nişanesi oldu.”

AFRİKA'NIN KOVID-19 İLE MÜCADELESİ

Afrika ülkelerinin  salgın süreci boyunca zor günler yaşadığını ve bu süreçte tek başına kaldıklarını aktaran Başkan Erdoğan, batı ülkelerini eleştirdi. Başkan Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti; “Son 2 yıldır koronavirüsle mücadele ediyoruz. Küresel gündemi belirleyeceği anlaşılıyor. Bazı hususların da artık açıkça ifade edilmesi gerekiyor. Batılı ülkeler başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin salgın sürecini hakkaniyete uygun yönetemediklerini görüyoruz. Afrika halkları bu süreçte yalnız bırakılmış, katkı alamamıştır. Gümrük duvarları ve tedbirler en çok Afrika ülkelerinin ekonomilerine zarar vermiştir. DSÖ Afrika verilerine göre 6 milyonu aşkın Afrikalı dostumuz bu hastalığa yakalanmıştır. Yerli ve milli solunum cihazlarımızın Afrika'nın virüsle mücadelesine katkımızı görmekten onur duyuyoruz. Türkovac aşımızla aşı meselesinde de örnek bir tutum sergileyeceğiz. Aşıya maddi çıkar ve kazançla yaklaşılmasını doğru bulmuyoruz. Aşı yardımı da yapacağız.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal