Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır Reis)

Barbaros Hayreddin Paşa, 1470'li yıllarda Midilli adasında dünyaya geldi. Hayreddin Paşa'nın asıl ismi Hızır Reis'ti. Ona, 'dinin hayırlısı' anlamına gelen 'Hayreddin' ismini, Osmanlı Devleti'ne sağladığı hizmetinden dolayı bizzat Padişah veriyor.

12.08.2020-13:29 - (Son Güncelleme: 12.08.2020-13:23) Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır Reis)

Ağabeyi Oruç Reis, genç yaşta deniz ticaretiyle uğraşırken Rodos Şövalyelerine tutsak oluyor. Başından geçen bu olay yüzünden tüccar olmayı bırakarak, denizlere çıkmaya karar veriyor. Bir müddet sonra kardeşi Hızır Reis'de ticareti bırakarak ona katılıyor. Akdeniz kıyılarına akınlar gerçekleştirerek, ganimetler buluyorlar. Cerbe adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ile ağabeyi Oruç Reis’in şanı tüm Akdeniz’e yayılıyor.

Hızır Reis, 1520-1525 yılları arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak ganimetler elde ediyor.

Hızır Reis 1525'te Cezayir'i tekrar ele geçiriyor.

Süleyman, Alman seferi esnasında Andrea Doria'nın Mora sahillerine saldırıyor ve bu durum Osmanlıları zora sokuyor. Bu durumun üzerine Kanuni, Hızır Reis'i İstanbul'a çağırıyor ve 1533 yılında Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başında (kaptan-ı derya) görevlendiriyor.

YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ 

Hızır ve Oruç 1516 yılında ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi hediye olarak Piri Reis himayesinde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e yolluyorlar.

Hızır Reis, Yavuz Sultan Selim adına para bastırarak hutbe okuyor. Hızır Reis bu davranışıyla ona bağlılığını gösteriyor aslında. Yavuz Sultan Selim de Hızır Reis’i Cezayir Beylerbeyliğine görevine alarak koruması altına alıyor. Bunun üzerine önce Tunus ile Tlemsen Beyleri bir araya gelerek Cezayir'e yürüyorlar. Cezayir kenti dışındaki toprakları alarak, Cezayir halkını ayaklanmasına yol açıyorlar. Ayaklanmayı susturan Hızır Reis, beyleri durdurdu ve 1519 yılında Cezayir'e giden İspanyol donanmasına karşı zafer kazanıyor. Ancak Cezayir halkının durumu ve Tunus Beyi ile yapılan savaşın iyi sonuca varmaması üzerine gemileri ve kendine bağlı Reislerle Cezayir'i bırakarak Seyşel Adasına çekiliyor.

PREVEZE DENİZ SAVAŞI

Osmanlılar, zaman geçtikçe Akdeniz üzerindeki hakimiyetini ve kontrolünü attırıyor. Bunun üzerine Papalık, Ceneviz, Venedik, İspanya, Malta ve Portekiz gemilerinden oluşan bir 'Haçlı donanması' kuruluyor. Başına da Andrea Doria getiriliyor.

1538 yılında İmanlı Osmanlı Donanması ve Haçlı Donanması Arta Körfezi önlerinde karşılaşıyor. Bundan önce tarihte hiç bu kadar kalabalık bir deniz muharebesi görülmemişti.

Haçlı birliği 600'den fazla gemisi ve on binlerce forsa dışında tam 60.000 askere sahipti.

Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'da 122 gemi ile forsalar dışında 20.000 askere sahipti.

Bu büyük harp neticesinde, Haçlı birliği 128 gemisini kaybediyor, 29'u da Osmanlı tarafından ele geçiriliyor.

Hayrettin Paşa bu savaşta 1 gemi dahi kaybetmiyor ancak hemen hemen 400 levendi şehit düşüyor.

Bu büyük harbin mutlak galibi olan Osmanlı, bu zaferi kuşkusuz önce Allah'a, sonra da Hızır Reis'e borçluydu.

Preveze Savaşı'nın ardından Osmanlı'nın Akdeniz'deki hakimiyeti daha da pekişiyor.

Şarlken, Preveze'nin intikamını almak için 1541 yılında Cezayir'e saldırdıysa da başarılı sonuç alamıyor.

Bu arada Fransa Kralı I. François, Şarlken'e karşı Osmanlılardan yardım talep edince, Kanuni Barbaros’u Fransa’nın Akdeniz kıyılarına gönderiyor.

Hızır Reis, Toulon'da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543 yılında Nice'i alıyor.

Hızır Reis, bundan bir yıl sonra İstanbul'a dönüyor ve 4 Temmuz 1546 tarihinde burada vefat ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal