Bankaların verdiği faizsiz bayram kredisi alınabilir mi?

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında, birçok vatandaş faizsiz bayram kredisini araştırmaya başladı. Bizde merak edilenleri sizin için araştırdık.

08.04.2022-10:58 - (Son Güncelleme: 08.04.2022-10:58) Bankaların verdiği faizsiz bayram kredisi alınabilir mi?

Selamün aleyküm sevgili hocam, daha mübarek Ramazan ayı başlamadan bankalar “Bayram Kredisi” vermeye çalışıyorlar. Ve bunun için de muhazzam bir reklam kampanyası yürütüyorlar. Gazeteler, televizyonlar ve internet ortamı bu reklamlarla dolu. Bayram kredisi adı altında faizsiz kredi veriyorlar. Dosya masrafını peşin kesiyorlar. Acaba bu kredi haram mıdır değil midir hocam. Zahmet buyurup cevaplamanızı rica ediyorum. 

Soru-

Selamün aleyküm sevgili hocam, daha mübarek Ramazan ayı başlamadan bankalar “Bayram Kredisi” vermeye çalışıyorlar. Ve bunun için de muhazzam bir reklam kampanyası yürütüyorlar. Gazeteler, televizyonlar ve intenet ortamı bu reklamlarla dolu. Bayram kredisi adı altında faizsiz kredi veriyorlar. Dosya masrafını peşin kesiyorlar. Acaba bu kredi haram mıdır değil midir hocam. Zahmet buyurup cevaplamanızı rica ediyorum. Allah razı olsun sizden. Selametle kalın hocam.

Cevap-

Bismillah...

Azikzkardeşim, hiçbir şekilde faiz kurumundan kredi almak caiz değildir. Hiç bir şekilde faiz kurumlarıyla ilişkiye girilmemelidir. Dosya masrafı dedikleri şey aslında maskelenmiş faizin ta kendisidir. Lütfen faiz kurumlarından uzak durun.

Finans bankalarının kar payı hesaplarına yatırım yapılabilir mi? 

Selamün aleyküm hocam. Malumunuz ülkemizde faizsiz bankacılık sistemine gören bankalar vardır ve bunlar kendilerini banka değil de finans kuruluşu olarak tanımlıyorlar. Bizler finans bankalarının verdiği kar payına para yatırıp, kar payını alırsak faiz mi almıy oluyoruz? Bu para helal midir sizce?

Cevap- Sevgili kardeşim, malumunuz bankalar, piyasadan para toplarken, insanları cezbetmek için ana paranın belirli bir yüzdesi oranında fazla para vereceklerini vaad ederler, Misalen, 100 lira yatırdığınızda size üç ay sonra 110 lira vereceklerini söylüyorlar. İşte faiz budur. Yani çalışmadan üretmeden haradan para kazanmak budur. Ve bu islama göre kesinlikle doğru bir sistem olmayıp büyük bir günahtır. Diğer yandan Finans kurumu olarak adlandırılan bankalar ise size kesin bir vaadde bulunmuyorlar. Yani siz yüz liranızı yatırdığınızda üç ay sonra 110 lira alacağınızı garanti etmiyorlar. Bu kurumlar, paranızla ne kadar kazandılarsa, aranızda yaptığınız sözleşme gereği kazandığı miktarın bir kısmını size kar payı olarak veriyorlar. Kar paylarının faiz civarında olması ayrıca kuşkulu bir durumdur. Fakat, bunlar sizden para topladığında, vadesi geldiğinde ne kadar ödeyeceklerini taahhüd etmiyorlar. Bu yönüyle faiz kapsamına girmeyebilir. Bu hususta piyasa uzmanları ile bizim İslam dininin Fıkıh uzmanları bir araya gelerek uzun mütalaalar ve istişareler sonucunda bir karar vermeleri gerekiyor. Bu konu, ateşten gömlek gibidir. Vicdanınız rahat değilse paranızı yatırmayın finans kurumlarına, Emtia alın. ALtın gümüş maden veya benzeri kıymetli metaller alın. Böylece paranızın değerini korumuş olursunuz. 

Bankaların verdiği faizsiz bayram kredisi alınabilir mi?

Banka kredisiyle dükkân alabilir miyim?

Soru-

Selamün aleyküm hocam. Elimde üç beş birikmiş param var ve esnaflık yapıyorum. Kullandığım dükkânın sahibi şimdi dükkânını satıyor ve ben de bu dükkanı almak istiyorum. Banka kredisiyle dükkân alabilir miyim?

Cevap-

Aleykümüsselam aziz kardeşim. Faizli sistemle çalışan hiçbir bankadan kredi alamazsınız. Bu Kur’an-ı Kerim’de açık bir dille yasaklanmıştır. Bu yüzden banka kredisiyle dükkân alamazsınız. Çünkü faiz haramdır. Üstelik günaha girmenin yanında banka için çalışmış olursunuz. Kaçınmanızı tavsiye ederim.

Bankalar için icra avukatlığı yapmam doğru mu? 

Selamün aleyküm hocaam. Ben avukatım. Yani fıkıhın seküler tarafındayım. Size bir konuda danışmak istiyorum. Şöyle ki: Bir devlet bankasının icra dosyalarını takip etmek için başvurdum. Kabul gördü. Ancak bazı arkadaşlarım banka dosyalarını takip etmenin caiz olmayacağını söylediler. Banka faiz kurumu. Ancak benim yapacağım iş şudur Bankaya borcu olan vatandaşları icraya verip paralarını faiziyle birlikte alıp bankaya vermek Benim vekâlet ücretimin içinde faiz yok. Bu konudaki görüşlerinizi bildirirseniz memnun olurum.

Cevap-

Aziz Kardeşim! İslâmî  ilimlerde ömrümce yaptığım ihtisasta edindiğim birikimle size cevap vereceğim inşaallah. Hemen başında belirteyim ki bu husustaki fikrim menfidir. Yani günümüzün amiyane tabiriyle olumsuzdur. Bildiğiniz gibi faiz, İslam tarafından çıok şiddetli bir kesinlikle red edilmekte ve lanetlenmiştir. Hiç hal u şartta Müslümanın faiz ve faiz kurumları ile temasa geçmesi yasaklanmıştır. Sizin üstlendiğiniz görev, faiz gibi Allahın yasakladığı ve insanlara zulüm etmek üzere kurulah bir kuruma yine zulüm ile hizmet etmektir. Bu hususta yüce rabbimizin sözü ile son kelamı söylemek isterim: “Allah. Kendisine karşı kulluk bilince içinde olan kullarına çıkış yolları açar ve onları beklemedikleri kaynaklardan rızıklandırır. ” (Talak 2-3)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal