Bankacılıkta Yeni Dönem Başlıyor! BDKK'nın Dijital Bankalara Yönelik Yeni Düzenlemesi Resmi Gazete'de Yayımlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), dijital bankalara yönelik yeni düzenlemesi olan ‘Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı.

29.12.2021-14:35 - (Son Güncelleme: 29.12.2021-15:34) Bankacılıkta Yeni Dönem Başlıyor! BDKK'nın Dijital Bankalara Yönelik Yeni Düzenlemesi Resmi Gazete'de Yayımlandı

Dijital bankalara yönelik yapılan yeni düzenlemenin 1 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girmesi beklenirken yeni yılda bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak finansal kapsayıcılığın artırılması amaçlanıyor. 

Düzenlemeye göre, şubesi olmayan dijital bankalar, kredi kuruluşlarının gerçekleştirebildiği tüm faaliyetleri kolaylıkla yerine getirebileceği belirtildi. Yalnızca finansal tüketici ya da KOBİ’lerden oluşan kişiler, internet bankacılığının kredi müşterisi olabiliyor. 

Şubesi olmayan bankaların müdürlük ile genel müdürlük haricinde teşkilatlandırmaya gidemeyeceği ve dijital platform dışında faaliyet sürdüremeyeceği belirtildi. Dijital bankalar ayrıca, internet üzerinden yapılabilecek işlemler hariç kasa kiralama emanet alma ve saklama hizmetlerinin yapamayacak. 

RİSKLERİN YÖNETİLMESİ DURUMUNDA FAALİYET KISITLAMALARI KALDIRILACAK

Dijital bankacılığın faaliyet izni alması için asgari 1 milyar liraya sahip olması şartı veriliyor. Söz konusu tutar Kurul tarafından artırılabilecek. Sermaye tutarını 2 milyar 500 milyar liraya yükselten dijital bankaların, faaliyetlerinin genişletilmesi adına Kurul’a yapacakları başvuru üzerine, risklerin yönetilebileceğine kanaat getirmeleri sonrasında faaliyet kısıtlamalarının tamamen ya da kısmen kademeli olarak kaldırılabileceği açıklandı. 


Dijital bankaların Kurul’a yaptığı başvuru sonrası risklerin yönetebileceğinin kanaat getirilmesi sonucu diğer kredi bankalarının yapabileceği tüm faaliyetleri yerine getirebilecek. Dijital bankalara müşteri şikayetlerinin önemsenmesi adına en az bir fiziksel büro kurulması zorunlu kılındı. Bununla birlikte kendi kuracakları ATM ağları ya da başka bankanın ATM’leri üzerinden müşterilerine hizmet verebilecek. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik kapsamında yapmış olduğu düzenlemede hükümler belirlendi. Buna göre, bankalar arayüz sağlayıcısı olamazken yurt içinde yalnızca servis modeli bankacılığı hizmeti verebilecek. 

DİJİTAL BANKALARIN HAYATA GİRMESİ ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), tarafından yapılan açıklamada, bankacılık sektöründe yeni dönem başlatan sistem şube olmaksızın yalnızca dijital kanallar üzerinden hizmet verileceğine dikkat çekerek, ‘Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yalnızca dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet verecek olan bu bankalar, BDDK'ya başvurarak gerekli izinleri almaları halinde gelecek yıldan itibaren sektörde faaliyet göstermeye başlayabilecek. Şube olmaksızın sadece dijital kanallar üzerinden hizmet verecek bu bankaların hayatımıza girmesi ve servis bankacılığı yoluyla inovatif sayısız iş modeline imkan sağlaması, ülkemizin finans sektörü ve fintek ekosisteminin gelişimi için önemli bir dönüm noktası’ ifadelerine yer verdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal