Banka çeki nasıl iptal edilir? Yazılan çek yaprağı iptal olur mu, nasıl olur? Kaybolan çek yaprağı için ne yapılır?

Banka çeki iptal dilekçesi örneği pek çok kullanıcının araştırdığı bir durum olabilir. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor.

27.05.2022-09:15 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-09:15) Banka çeki nasıl iptal edilir? Yazılan çek yaprağı iptal olur mu, nasıl olur? Kaybolan çek yaprağı için ne yapılır?

Türkiye’de pek çok vatandaş bankadan belirli bir paranın karşılığı olarak banka çeki alıyor. Bazı durumlarda ise bu banka çeki iptal edilmek isteniyor. Banka çeki iptal nedenleri olarak genellikle banka çekinin çalınması veya kaybedilmesi gösteriliyor. Peki Banka çeki nasıl iptal edilir? Yazılan çek yaprağı iptal olur mu, nasıl olur? Kaybolan çek yaprağı için ne yapılır?

Banka çeki nasıl iptal edilir?

Banka çekini iptal etmek isteyenlerin ilk olarak banka çeki iptal dilekçesi hazırlaması gerekiyor. Dilekçeyi hazırlayan kişiler kendilerine en yakın asliye ticaret mahkemesine dilekçeyi teslim etmelidir. Söz konusu dilekçe içerisinde çalınmış veya kaybolmuş çek bilgileri ve banka bilgileri yer almalıdır. Bununla birlikte keşide yeri, keşideci, tarih ve miktar gibi bilgiler de dilekçede açık bir şekilde belirtilmelidir.

Kaybolan çek yaprağı için ne yapılır?

Banka çekinin içinde yer alan bir yaprağın kaybolması konusu genellikle çek yaprağının başkasının eline geçerek yapraktaki miktarı tahsil etmesinden çekinen kişiler araştırmaktadır. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalan kişilerin yine kendilerine en yakın asliye ticaret mahkemesine gitmesi ve dilekçe vermesi gerekiyor. Böylelikle kişi ihtiyati tedbir hakkını kullanmış oluyor.

Banka çeki nasıl iptal edilir

Yazılan çek yaprağı iptal olur mu, nasıl olur?

Çek iptali davasında, çekte ödeme yeri ya da hamilin yerleşim yerinde açılmayan bir çek yetkisizlik nedeni ile reddedilmektedir. Görevli olan bir mahkeme dışında başka bir mahkemede açılan çek iptali davaları da görevsizlik nedeni ile reddedilmektedir.

Keşideci çek iptal davası açabilir mi?

Kanunlara göre iptal davasını yalnızca çekin zayi olduğu ya da zıyaın ortaya çıktığı anda çek üzerinde hak sahibi olan kişi açabilmektedir. Yargıtay yerleşik kararında çek iptalini isteme yetkisinin kimde olduğunu ve keşidecinin iptal davası açma hakkının olmadığını belirtmektedir. Çekin iptal isteme yetkisini lehtar ve hamile kişiler isteyebilir.

Ciro edilen çek nasıl iptal edilir?

Ciro edilen çeki sadece hak sahibi olan ciranta iptal edebilmektedir. Bir cirantanın diğer ciroları çizmesi yani iptal etmesi yalnızca müracaat haklarının kullanılması sırasında sadeleştirme işlemi için mümkün olmaktadır. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal