Balkanlar’daki kriz büyüyor: Orduya hazır ol emri verildi

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilim giderek artıyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in orduya ‘hazır ol’ emre verdiği öğrenildi. İşte detaylar…

31.05.2023-14:29 - (Son Güncelleme: 31.05.2023-14:34) Balkanlar’daki kriz büyüyor: Orduya hazır ol emri verildi

Balkanlar’da hareketli günler. Sık sık karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova arasındaki tansiyon giderek yükseliyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in, Kosova ile yaşanabilecek bir gerilim sebebiyle orduya, "hazır ol" emri verdi. Ordu mensuplarının Kosova sınırına konuşlanacağı duyuruldu.

Sırbistan’dan orduya hazır ol emri verildi

AA’da yer alan habere göre; İki ülke arasında son dönemlerde yaşananlar çatışmaya dönüşmeye başladı. Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı belediyelerdeki "Arnavut" yönetime karşı çıkan Kosovalı Sırpların protestolarıyla başlayan gerginlik, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücüne bağlı 30 askerin yaralanması üzerine daha da büyüdü. Askerlerin yaralandığı olay sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bölgeye takviye güç olarak 700 ilave asker gönderileceğini duyurdu. ABD, Kosova'ya yaptırım uygulanabileceği sinyalini verirken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke, gerginliğin bir an evvel düşürülmesi çağrısı yaptı.

Sırbistan Kosova gerilim

Kosova-Sırbistan arasında neler oluyor? 

Kosova’da Sırpların yoğun olduğu kuzey bölgesinde Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri Kosovalı Sırplar boykot etmeye başladı. Yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının 26 Mayıs'ta göreve başlamasını protesto eden Kosovalı Sırplar, ilk olarak Kosova polisiyle karşı karşıya gelerek çatışmaya başladı. Olayların büyümesi üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in, Sırbistan ordusuna "hazır ol" emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına konuşlanacağı duyuruldu.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal