03.03.2020-12:09 (Son Güncelleme:16.04.2024-12:25)


1

Balkabağı, içerdiği karotenoid ve tokoferol gibi biyoaktif maddelerin yanı sıra lif, vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin bir besindir. Fakat birçok organ ve sistem üzerinde son derece önemli faydaları bulunan balkabağı tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir. Peki, lezzetiyle sofraları şenlendirmesinin yanı sıra tam bir şifa deposu olan bal kabağının faydaları nelerdir? Detayları sizin için bir araya getirdik…



2

Göz Sağlığı İçin Önemlidir

Göz Sağlığı İçin Önemlidir

A vitamini eksikliği, gece körlüğüne neden olabiliyor. Balkabağında bulunan ve A vitamini öncülü olan karotenoidler gece körlüğü oluşma riskini azaltıyor. Aynı zamanda balkabağı içinde yer alan tokoferoller E vitamini aktivitesi göstererek gözün retina bölgesinde gelişen dejenerasyona karşı da koruyucu etki gösteriyor. Bu sayede ileride görme kaybı gibi problemlerin gelişme riskini azaltıyor.



3

Kansere Karşı Etkilidir

Kansere Karşı Etkilidir

Karotenoidler hücre çoğalmasını önleyerek kanser oluşumuna karşı etkili rol oynar. Yapılan çalışmalar, karotenoidlerin bu fonksiyonlarını farklı mekanizmalarla sağladıklarını göstermektedir.



4

Cildin Yaşlanmasını Geciktirir

Cildin Yaşlanmasını Geciktirir

Ultraviyole ışınları ciltte fotooksidasyona neden olur. Fotooksidasyon ise ciltteki hücrelerde bulunan DNA, yağ ve proteinleri etkileyerek yaşlanmaya ve cilt kanseri gibi problemlere neden oluyor. Balkabağında bulunan karotenoidler ve E vitamini bu hasarları önleyerek cilt sağlığına önemli etkiler sağlıyor.



5

Kalp Damar Sağlığını Korur

Kalp Damar Sağlığını Korur

Balkabağı tüketmemiz için önemli olan bir başka neden de kalp damar sağlığını koruyor olmasıdır. Kötü huylu kolesterol (LDL) okside olarak ateroskleroza, bir başka deyişle damar sertliğine neden olabiliyor. Balkabağının içeriğinde bulunan antioksidanlar LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyerek ateroskleroz gelişme riskini azaltıyor.



6

Kabızlığı Önler

Kabızlığı Önler

Lifli besinleri az tüketen kişilerde kabızlık ve kolon kanseri görülme riski fazladır. Balkabağı, zengin lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını optimize ediyor ve kabızlığı önlüyor. Yetişkin bir kişinin günde yaklaşık 25-30 gram lif alması gerekiyor ve balkabağı zengin lif içeriği ile bu ihtiyacı karşılamaya destek oluyor.



7

Bağışıklığı Güçlendirir

Bağışıklığı Güçlendirir

Balkabağının hem meyve kısmı hem de çekirdekleri, beta karoten bakımından zengin bir besindir. Beta karoten vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynayan bir vitamin olan A vitaminine dönüşüyor. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor ve enfeksiyonlara karşı koruyor. Aynı zamanda balkabağında bulunan C ve E vitamini gibi diğer vitaminler de yine bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR