Bakayalara bedelli affı nedir? Askerlik Affı ve askerlik düzenlemesi

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal bedelli askerlik affına dair önemli açıklamalar yaptı. Ünal, 550.000 kişiye askerlik affı getirecek 20 maddeden oluşan kanun teklifini TBMM'ye ilettiklerini söyledi. Peki, bakayalara bedelli affı ne oluyor? Bedelli askerlik affı kimleri kapsıyor? İşte bedelli affına dair merak edilenler...

20.06.2022-11:43 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-11:43) Bakayalara bedelli affı nedir? Askerlik Affı ve askerlik düzenlemesi

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal merakla beklenen bedellik askerlik affı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Bakaya ve kaçaklar için gelecek askerlik affına dair detaylar vatandaşı meraklandırdı. Peki, bakayalara askerlik affı ne oluyor? Bedelli affı maddeleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Bedelli af teklifi mecliste!

Mahir Ünal bedelli af teklifinin meclise sunulduğunu belirterek, "Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik teklifini TBMM'ye sunuyoruz. 20 maddelik teklifimizi hazırladık. Yoklama kaçağı, bakayalar bedelli askerlikten yararlanacak. Öğrenci affını da önümüzdeki hafta sunacağız." ifadelerini kullandı.

Ücretler MSB tarafından açıklanacak!

Bedelli askerlik konusunda en çok araştırılan konu ücret oldu. Ücretlerle ilgili de bilgi veren Ünal, "Ücretleri Milli Savunma Bakanlığı belirleyerek açıklayacak" dedi.

Açıklamalarını sürdüren Ünal, "Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddini 70'e çıkartmıştık. Bu düzenlemeyle Genelkurmay Başkanı görev süresini yani yaş haddini 72'ye çıkartıyoruz." ifadelerini kullandı.

 bedelli affı

Cumhurbaşkanı da açıklamıştı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bedelli askerlik affıyla ilgili kısa süre önce bir açıklama yapmıştı. Açıklamasında merak edilen konulara değinen Erdoğan, "Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize de bir müjde vermek istiyorum. Yoklama kaçağı gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler. Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum." demişti.

Yoklama kaçağı ne oluyor?

1. Kanunda yazılı mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmeyenlerden;

a. Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanlar yoklama kaçağı,

b. Yirmi yaşına girmiş oldukları halde isimlerini nüfus kayıtlarına geçirmemiş bulunanlar saklı,

c. Sevke tabi olduğu halde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlar bakaya,

ç. Sevkini yaptırdığı halde kendisine tanınan yol süresi dışında birliğine katılanlar geç iltihak bakayası, olarak kabul edilir.

Yukarıda belirtilen durumdaki yükümlülere Askeralma Yönetmeliği 101. maddesinin hükümleri uygulanmaktadır.

 bakayalara bedelli affı

Yoklama kaçağı ve bakayaların takip işlemleri

- Yoklama kaçağı ile bakayalar, askerlik görevlerini yerine getirmek amacı ile yakalanmak için Askeralma Genel Müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı'na bildirilirler.

- Güvenlik güçleri tarafından yakalanıp muhafaza altına alınmış olanlar, mesai saatlerinde en yakındaki askerlik şubesine götürülür. Mesai saatlerinin dışında ya da askerlik şubesinin olmadığı yerde yakalanmış olanlar güvenlik güçlerince hazırlanmış olan tutanağa bağlı olarak anında serbest kalır.

- Güvenlik güçlerinin hazırlamış olduğu tutanakların bir kopyası yükümlüye verilirken, diğer kopyası maksimim 3 iş günü içinde en yakındaki askerlik şubesine teslim edilir.

- Yoklama kaçağı ya da bakaya olarak aranan yükümlülerden yurt dışında yaşayanlara konsolosluklar aracılığı ile işlemlerini tamamlatmaları tebliğ edilerek, tebellüğ belgeleri askerlik şubesine verilir.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal