Bakanlıktan ikinci el otomobil açıklaması: 81 ilde geçerli olacak! Denetimler sıklaştırılacak

Ticaret Bakanlığı ikinci el otomobil satışlarınadaki 6 ay ve 6 bin kilometre şartı konusunda önemli bir açıklama yaptı. Söz konusu düzenleme ile ilgili olarak tek bir istisna olduğunu duyuran bakanlık Türkiye’nin 81 ilinde Ticaret İl Müdürlükleri ile beraber inceleme yapılacağını kaydetti. Detaylar haberimizde...

25.08.2022-09:19 - (Son Güncelleme: 25.08.2022-16:02) Bakanlıktan ikinci el otomobil açıklaması: 81 ilde geçerli olacak! Denetimler sıklaştırılacak

Geçtiğimiz günlerde ikinci el otomobil satışlarını canlandırmak amacıyla başlatılan 6 ay ve 6 bin kilometre şartında yeni bir istisna ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre 16 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenleme kapsamında ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek ve bu şart sağlanmadan doğrudan veya dolaylı olarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar pazarlama ve satış yapılamayacak. Tek istisnanın ise  ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına 16 Ağustos 2022 tarihinden önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının bu kişiler tarafından 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlanması ve bir defaya mahsus satış konusunda olacağı belirtildi.

81 ilde geçerli olacak

Ticaret Bakanlığı, otomobil satışı yapan gerçek ve tüzel kişileri kapsayan düzenlemenin uygulanması amacıyla 15 Eylül 2022 tarihinden Türkiye’nin 81 ilinden başlayacak. Yapılan denetimler sonucunda tespit edilen aykırılıklar konusunda idari para cezası uygulanacak. 

6 ay 6 bin kilometre

Ekspertiz raporu alma ve ibraz etme yükümlülüğü var

Yetki belgesi olan veya olmayan her ticari otomobil satıcısının her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunduğu ve bu yükümlülüğe uymayanların da aynı şekilde ceza alacağı kaydedildi. 

Ticaret Bakanlığı’nın açıklaması şu sözlerle sürdü:

"Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında ülke genelinde gerçekleştirilen tüm ikinci el motorlu kara taşıtı satış verileri Bakanlığa günlük olarak aktarılmaktadır. Bu kapsamda, taşıt satış verileri Bakanlıkça takip ve kontrol edilebilmekte ve düzenlemelere aykırı uygulamaların tespiti mümkün hale gelmektedir. 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren noterlerde satışı yapılan tüm taşıtların ilk tescil tarihleri de Bakanlığımız ile paylaşılacak ve ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay geçmeden satışı yapılan taşıtların tespiti de mümkün hale gelecektir.

Ticaret Bakanlığınca yapılan düzenleme ile ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeyen otomobil ve arazi taşıtlarının ticari faaliyet kapsamında pazarlanması da yasaklandığından, geçiş süreci için son tarih olan 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren ilan siteleri üzerinden verilen otomobil ve arazi taşıtı ilanları da takip edilecek ve tespit edilen aykırılıklar cezalandırılacaktır.

15 Eylül 2022 tarihinden sonra 81 ilimizde Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla iş yeri denetimleri yapılarak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden pazarlaması yapılan (iş yerlerinde satışa sunulan) otomobil ve arazi taşıtları tespit edilecek ve bu faaliyetler de cezalandırılacaktır."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal