Bakanlık'tan Atık Sızdıran Şirkete En Üst Sınırdan Ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “çinko ve kurşun cevher zenginleştirme” faaliyeti gösteren işletmeye 12 milyon lira ceza kesti.

04.12.2021-12:28 - (Son Güncelleme: 04.12.2021-12:28)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde çevre kirliliğine sebebiyet yaratan 'çinko ve kurşun cevher zenginleştirme' maksadıyla faaliyette bulunan işletmeye, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na istinaden 'en üst sınır' olarak tespit edilen 12 milyon 71 bin 949 lira idari para cezası uygulayarak faaliyetten menetti.

57 İŞLETME FAALİYETTEN MEN EDİLDİ

Atıklar ile ilgili 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle 11 bin 641 denetimde bulunan Bakanlık, 670 cezai işlemde toplam 141 milyon 249 bin lira idari para cezası uyguladı. 57 işletmeyi de faaliyetten menetti.

Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde faaliyette bulunan cevher zenginleştirme işletmesine yönelik atık barajı seddesinin bir bölümü içerisinde çökme yaşanmış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda söz konusu bölgeye ekipler büyük bir ivedilikle sevk edilirken, işletmenin faaliyetlerine de ara verilmişti.

Bakanlık ekipleri ilk etapta dere yatağı üzerine 'biriktirme seti' olarak da bilinen 5 adet 'tersip bendi' yapmış; bu sayede de tersip bentlerine hapsedilen atıkların, derenin doğal akış suyu ile Kılıçkaya Barajı'na taşınmasına engel olunmuştu.

Mevcut dere yatağının paraleline 4 kilometre uzunluğunda derivasyon kanalı açan ekipler, dere yatağının yönünü değiştirerek temiz suyun atığa karışmasına engel olup baraja ulaşmasını temin etmişti. Tersip bentleri ve derivasyon kanalı sayesinde hem temiz dere suyu ile atığın birbirine karışması engellenmiş hem temiz suyun barajla buluşması sağlanmış hem de atığın baraja karışmasının önüne geçilmişti.

DERE YATAĞINA HAPSEDİLEN ATIĞIN TEMİZLENMESİ İŞLEMİ BAŞLATILDI

Su akışının kesilmesinin ardından dere yatağında bulunan atıkların taşınması adına çalışmalarına başlamış olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, 'dere yatağına hapsedilen atığın temizlenmesi' işlemine büyük bir ivedilikle başlamıştı.


Üç vardiya ile kesintisiz bir şekilde yürütülmekte olan çalışmalar sonucunda dere yatağının 'atıktan tamamen arındırılması' işlemini birkaç gün dahilinde tamamlayacak olan Bakanlık, hemen sonrasında 'çevresel izleme ve iyileştirme çalışmalarına' başlayacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal