Bakan Şimşek’ten TCMB açıklaması: Enflasyon düşecek mi?

Bakan Mehmet Şimşek, "Merkez Bankası, elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini çıpalamaya kararlıdır. TCMB'nin enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak için maliye politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

11.03.2024-13:40 - (Son Güncelleme: 11.03.2024-13:58) Bakan Şimşek’ten TCMB açıklaması: Enflasyon düşecek mi?

Bakan Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini kontrol altında tutma konusunda kararlı olduğunu belirtti. Şimşek, TCMB'nin enflasyonu düşürmesine destek olmak amacıyla maliye politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini ifade etti.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fitch Ratings'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden borç notunu "B"den "B+"ya yükseltmesi ve görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmesiyle ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Şimşek, bu gelişmenin Türkiye'nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıttığını belirterek, "Sağlam politikaları sürdürmeye ve yapısal reformları uygulamaya kararlıyız." dedi. Fiyat istikrarının sağlanmasının önemli bir öncelik olduğunu vurgulayan Şimşek, büyümenin dengelenme sürecinin devam ettiğini, iç tüketimin ılımlı seyrettiğini ve net ihracatın güçlendiğini ifade etti.

Bakan Şimşek, cari işlemler açığının öngörülenden daha hızlı daralmakta olduğuna dikkat çekti. Açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının bu yıl yüzde 3'ün altına düşme eğiliminde olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk lirası mevduatın toplam mevduatlar içindeki payının Ağustos 2023'ten bu yana arttığını ve bu eğilimin programlarına olan güvenin artmasıyla devam edeceğini ifade etti.


Şimşek: Enflasyonun düşmesine yardımcı olacağız!

Bakan Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının zaman alacağına işaret etti ve yerel seçimlerin ardından Türkiye'nin, verimliliği ve rekabet gücünü artıracak reformları içeren Orta Vadeli Program'ı uygulamak için seçimsiz uzun bir döneme sahip olacağını belirtti. Ayrıca, son dönemde döviz piyasasında yaşanan dalgalanmanın geçici olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak şu açıklamada bulundu:

"TCMB, elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini çıpalamaya kararlıdır. TCMB'nin enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak için maliye politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Özetle, eylül ayında açıkladığımız program beklendiği gibi işlemektedir."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal